Насоченото против върхушката Движение Пет звезди и крайнодясната партия Лига

...
Насоченото против върхушката Движение Пет звезди и крайнодясната партия Лига
Коментари Харесай

„Пет звезди“ и „Лига“ близо до споразумение за съставяне на правителство в Италия

Насоченото срещу върхушката Движение " Пет звезди " и крайнодясната партия " Лига " обявиха през днешния ден, че чакат скоро да реализират съглашение за сформиране на ново държавно управление на Италия, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Лидерът на Движението " Пет звезди " Луиджи ди Майо и на партията " Лига " Матео Салвини обявиха в взаимно изказване, че са постигнали " забележителен прогрес " към сформиране на държавно управление и установяване на претендент за министър-председател, който да показват на президента Серджо Матарела, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ди Майо и Салвини се срещнаха през днешния ден, откакто дадоха сигнал на Матарела, че са покрай съглашение за сформиране на държавно управление.

От два месеца Италия е в политическа невъзможност, откакто изборите на 4 март доведоха до парламент, в който никой няма задоволително болшинство, с цел да ръководи.

След поредност от безплодни съвещания Матарела даде сигнал тази седмица, че е подготвен да пристъпи към сформиране на " неутрално държавно управление " - нещо, което и Ди Майо, и Салвини са решени да избегнат.

Преговорите сред Движението " Пет звезди " и партията " Лига " дълго време бяха възпрепятствани от отхвърли на придвижването да има нещо общо с някогашния министър председател Силвио Берлускони и неговата партия " Напред Италия ", която е значим участник в ръководената от Лигата коалиция.

Тази спънка отпадна нощес, откакто Берлускони се съгласи да бъде изключен от възможна договорка сред Движението " Пет звезди " и партията " Лига ", като в същото време съобщи, че това няма да постави завършек на историческия съюз сред " Напред Италия " и Лигата.

Очаква се Ди Майо и Салвини да образуват най-евроскептичното държавно управление, което Италия в миналото е имала. Това може да провокира паника в Брюксел и други европейски столици.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР