Наследството на Майстора е намерило своето място във вечността с

...
Наследството на Майстора е намерило своето място във вечността с
Коментари Харесай

141 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора

Наследството на Майстора е намерило своето място във вечността с светлият образец за един почтено изживян живот, озарил и оставил светла следа, неподвластен на забравата. Неговата персона е мощ и очакване за всички нас, прекланяйки се пред гения и завещаното от създателя за поколенията във времето.

На 1 февруари 2023 година, 12:00 ч., в Художествена изложба „ Владимир Димитров - Майстора " ще се състои единадесетото издание на церемонията по връчване на Националната премия за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 година до края на 80-те години на предишния век, след което е възобновена през 2012 година Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му достижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от Община Кюстендил и ХГ „ Владимир Димитров - Майстора ", Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто самопризнание и тласък за българските създатели - връчването ѝ се трансформира в празник и събитие от национална големина.

От 2013 година насам с влиятелната премия са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова, Йордан Кисьов и Атанас Парушев. По традиция награденият от миналата година демонстрира галерия в деня на оповестяването на идващия притежател на премията.

В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да прегледат представителната непрекъсната експозиция с произведения на Майстора, гостуващата галерия на ХГ „ Борис Денев " - Велико Търново, експозиция с произведения на Николай Дюлгеров, галерия статуя на Иван Русев, годишната галерия на кюстендилските художници и продължаващата галерия от пленера „ Свети Лука ".

В 13:30 ч. участниците в честването ще посетят къщата музей „ Владимир Димитров - Майстора " в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР