Наследството на Фандъкова. Ще изплуват още и още. Така коментира

...
Наследството на Фандъкова. Ще изплуват още и още. Така коментира
Коментари Харесай

Да заобиколиш общинския съвет в далавера с паркиране за 6 млн. лева: „Наследството на Фандъкова“. Ще изплуват още и още…

Наследството на Фандъкова. Ще изплуват още и още. Така разяснява някогашният зам.-финансов министър и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Георги Кадиев. Поводът – историята на социална поръчка за 5.9 млн.лева за цифрови услуги, свързани с платеното паркиране в София.
SafeNews разгласява поста на Кадиев без редакторска интервенция:
Наследството на Фандъкова. Ще изплуват още и още. И партиите в СОС, вместо да се коалират и вкарат ГЕРБ в глуха съпротива, ще ги върнат на власт. Ето това е несръчност. И евентуално и подкупност.
Ето и статиятя в Дневник, от която излиза наяве за въпросната поръчка:

Историята на социална поръчка за 5.9 млн.лева за цифрови услуги, свързани с платеното паркиране в София провокира въпроси, които висят без явен отговор. За нея се явява единствено един претендент, комисията по избора я приключва, само че компанията апелира в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която излиза с решение Центъра за градска подвижност да я продължи. Ръководството му не оспорва решението на комисията и афишира претендента за победител.

А защото поръчката е за услуги, а не за покупка на активи тя не би трябвало да минава и през утвърждение на Столичния общински съвет. Това провокира и въпроси дали съзнателно не е структурирана по този метод. Направен ли е разбор и обсъждано ли е кое е по-изгодното дълготрайно решение за общината при такава инвестиция. И заданието на поръчката беше несъмнено още при оповестяването й от специалисти като не задоволително ясно. Какво тъкмо включва и какво ще остане за общината, което евентуално е и една от аргументите за неналичието на конкуренция.

Поръчката стартира към два месеца преди предизборната акция за локалните избори т.е. в мандата на ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова. Но е финализирана в края на декември. Когато София към този момент има нов кмет и нов общински съвет. Макар той към момента да не действа дейно.

„ В Центъра за градска подвижност са доста положителни в заобикалянето на условието за утвърждение от общинския съвет. От изхарчените милиони левове за тази поръчка в центъра след това няма да остане нищо “, разяснява пред „ Дневник “ Симеон Ставрев, общински консултант от „ Продължаваме промяната-Демократична България (Спаси София) “, който алармира за нея.

Кратка история на социална поръчка за 5.9 млн. лв.

Обществената поръчка за „ Дигитализация на съществуващи услуги и даване на нови цифрови услуги за събиране, обработка, продан, разбор и визуализация на данни за ръководство и надзор на паркирането на ППС в местата, отредени за паркиране в Столична община “ (както е цялото й име) е оповестена със период за предложения до 7 септември. Само един претендент обаче подава такава. И комисията по избора на реализатор я приключва на 13 септември. Като се базира на Закона за публичните поръчки (ЗОП).

Той не указва категорично да се приключват поръчки при един претендент. Но в претекстовете на комисията от ЦГМ е изтъкнато, че би трябвало да се съблюдават правилата на бистрота и гласност при разходването на средства. И следва да се обезпечи действителна конкуренция. Но в тази ситуация това е невероятно при подадена единствено една оферта. Кандидатът обаче апелира прекратяването в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Която излиза с решение ЦГМ да я продължи.

Вместо да апелира това решение, центърът незабавно го извършва. Като на 19 декември афишира единствения претендент за победител.

Това е ДЗЗД „ Смарт паркинг солюшън “, в която вземат участие „ Уест ауто диджитъл “ ЕООД и „ Юпасс “ АД. Втората компания е създател на приложенията URBO Parking и Sofia Plus, както и на portal.sofiatraffic.bg. Всички за почасово заплащане на паркиране в София (вижте таблицата надолу). „ Юпасс “ е свързвана с предприемача Александър Тошев, именуван още Джони Каскета. Интересна фигура, добре позната и в община Царево. За който се приказва, че е „ връзка “ на предишния кмет Лапчев със София “, написа „ Капитал “ през септември предходната година, когато се схваща кой е единственият претендент за поръчката.

Автомобили с камери ще откриват извършители в синя и зелена зона

От отговори на центъра на въпроси на „ Дневник “ се схваща, че с тази поръчка желаят да оборудват коли (на ЦГМ) с камери за автоматизиран надзор на платеното паркиране. Вече работи подобен пилотен автомобил в София. И се проучват данните от работата му. Но към този момент не е ясно какъв брой автомобила на ЦГМ ще бъдат оборудвани с такива камери.

От центъра обясниха за „ Дневник “, че „ посредством съоръжение на коли на ЦГМ с камери за автоматизиран надзор ще се усъвършенства контролът на паркирането “. Но не прецизираха дали камерите ще бъдат купени с част от тези 5.9 млн.лева. Или единствено се дават от фирмата-изпълнител.

Общински съветници: Каква е изгодата за софиянци от тази поръчка

Ако от ЦГМ бяха записали в поръчката „ пазаруване на камери “, тя наложително трябваше да мине през СОС, тъй като камерите са дълготраен актив. И щяха да останат благосъстоятелност на общинското сдружение след трите години период на поръчката. Това изясни общинският консултант Симеон Ставрев.

„ По принцип комерсиалните сдружения, каквото е ЦГМ, би трябвало да получат позволение от СОС, когато желаят да придобият дълготрайни активи. В случая публичната поръчка е направена единствено за услуги, т.е. ЦГМ нищо не придобива и по тази причина заобикалят глобата на общинския съвет.

Второ от тези 6 млн.лева след три години, колкото е срокът на поръчката, няма да остане нищо в ЦГМ. Фирмата-изпълнител ще си вземе оборудването, тъй като е предоставено като услуга и не остава благосъстоятелност на ЦГМ “. Това разяснява и Бойко Димитров, общински консултант също от „ Продължаваме промяната-Демократична България (Спаси София) “.

От оповестената поръчка не се схваща на никое място да става дума за пазаруване на съоръжение.

Зад дългото название на поръчката стои желанието да се вкарат още пари в програмен продукт и хардуер за надзор и таксуване на паркирането в града. Не е ясно каква е изгодата за софиянци от услугите, които ще получи ЦГМ от тази социална поръчка.

 Наследството на Фандъкова. Ще изплуват още и още... Снимка: Dnevnik

 

Той съобщи, че е решен да откри дали Съветът на шефовете на общинското сдружение и неговият изпълнителен шеф Димитър Дилчев са защитили публичния интерес с тази поръчка.

 

Още вести четете в секция България

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР