Наследниците на приватизатора на държавната фирма Петрол Денис Ершов са

...
Наследниците на приватизатора на държавната фирма Петрол Денис Ершов са
Коментари Харесай

Наследниците на приватизатора на Петрол съдят България за 1 млрд. лв.

Наследниците на приватизатора на държавната компания " Петрол " Денис Ершов са завели иск за 1 милиарда лева в Арбитражния съд на Световната банка против България. Синът и дъщерята на Ершов претендират, че българската страна е откраднала голямата компания на татко им, дистрибутор на горива със стотици бензиностанции. За заведеното дело осведоми в. " 24 часа ".

Днес малко на брой си спомнят кой е Денис Ершов, само че той беше нашумял през годините на приватизацията и името му се преплиташе със комплицирани премеждия и правосъдни каузи на раздържавяването.

Държавният монополист в търговията с горива " Петрол " беше приватизиран през 1999 година с цялата инфраструктура от пристанища, железопътни връзки и над 500 бензиностанции, като мажоритарният пакет бе платен от Денис Ершов, роден в Русия литовски жител. Година по-късно - през 2000 година Ершов дружно с още четирима съветски предприемачи, измежду които и кандидатът за " Булгартабак " Майкъл Чорни беше изпъден от България от Националната работа за сигурност, ръководена тогава от ген. Атанас Атанасов с претекст опасност за националната сигурност. По-късно съдът анулира възбраната и Ершов получи още веднъж право да влиза и обитава в страната. Умира през 2017 година на 51 години от онкологично заболяване.

Ершов е инженер по разработка на петролни залежи, а след рухването на тоталитарните режими в Източна Европа стартира търговия с горива. През 1991 година основава в България компанията " Нафтекс " и с българския предприемач Митко Събев става главен акционер и в " Петрол ".

" Петрол холдинг " е предстоящо печелившо сдружение, до момента в който не се скарват съдружниците Денис Ершов и Митко Събев през 2009 г.

По-късно компанията е изкупена от Цветан Василев с пари от КТБ. А по-късно посредством серия цесии холдингът се управлява от Гриша Ганчев.

Наследниците на Ершов още преди година и половина оповестиха желанието си да съдят България поради рейдърското завладяване съгласно тях на компанията " от КТБ и Делян Пеевски през 2013 година " През 2021 година те са изпратили нотариална покана до българското Министерство на финансите.

с претендирана сума т 840 млн. $, на която МФ не е дало отговор. За да подадат иск за милиард лева, наследниците би трябвало да са платили такса десетки милиони, разясняват адвокати.

Пред юни 2012 година Денис Ершов е продал каузи си от 47.5 на 100 в " Петрол холдинг " на швейцарската компания Credit Mediterranee. С това се е предполагало, че се поставя завършек на акционерната война сред него и другият притежател на петролното сдружение Митко Събев, заяви тогава capital.bg.

Именно поради принудата да продаде каузи си в " Петрол холдинг " е заведено делото от наследниците. Те настояват, че са лишени от благосъстоятелност в най-големия дистрибутор на петрол и газ " Петрол холдинг " поради противозаконни дейности и бездействия на българската страна в лицето на Варненския областен съд, Агенцията по вписванията и Комисията за финансов контрол.

В жалбата си наследниците показват точно българския предприемач, който съгласно тях от декември 2009 година " провел поредност от дейности, довели до противозаконна регистрация на решения на хипотетично заседание на акционерите в Търговския указател " и това лишило Ершов от надзор в компанията.

Според наследниците на Ершов през ноември 2013 година съдът е постановил още веднъж връщането на цялостен надзор на татко им и различен негов съучастник над холдинг " Петрол ". Тогава обаче си схванало, че в това време холдингът е продаден на Българска фондова борса, и то на една трета от действителната съгласно тях цена. Но защото шефовете не са вземали решение за одобрение на продажба, Ершов апелира договорката през Комисията за финансов контрол. КФН не реагира и Ершов стартира правосъдни каузи. Но в това време Централният депозитар оповестил договорката за неподлежаща на правосъден надзор и я одобрил.

Искът на наследниците на Ершов е регистриран в Арбитражния съд на Световната банка на 11 ноември 2022 година Предстои дълъг развой, който ще ангажира България най-малкото да си обезпечи професионално процесуално посланичество пред съда.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР