Наследниците на площада - потомци на българския Онасис Десетки са

...
Наследниците на площада - потомци на българския Онасис Десетки са
Коментари Харесай

Куриозите на реституцията: Заплашвали Чомаков с мрежа до...

Наследниците на площада - потомци на българския Онасис

Десетки са куриозните и необясними случаи на реституцията в Пловдив, станали най-вече с решение на Темида. Безброй незастроени парцели и здания минаха в частни ръце с помощта на четирите реституционни закона, и най-много на великодушните магистрати.

През 2002 година Пловдив беше разтресен от невижданото желание на наследниците на Димитър Бояджиев да заградят 250 кв. метра от пл. „ Стефан Стамболов ”. Точно под прозорците на тогавашния кмет доктор Иван Чомаков и шадравана реститутите бяха се заканили да забият колчета и да обтегнат мрежа. В общината бяха  представили решението на Върховния съд, съгласно което от 1994 година се водят законни притежатели на част от площада. Екшънът приключи със заменка. Общината си резервира площада, а реститутите си взеха три атрактивни парцела, един от които - солидна двуетажна постройка -  се намира на ул. „ Патриарх Евтимий ”, до хотел „ България ”.

С решение на Върховен касационен съд са  възстановени и 15-те дка от парка на Младежкия рид, които и до през днешния ден са частни. Зеленият терен към бензиностанцията на бул. „ Христо Ботев ” е върнат на две семейства - Недко и Райна Каблешкови и Христо и Гана Цанкови, с претекст, че е празно дворно място. Наследниците са желали земята от 1992 година, само че общината е отказала и те са обжалвали в съда, който е показал отзивчивост. Десет години по-късно, към този момент като законни притежатели, реститутите продават част от парка на петролната компания „ Емко - М ” дружно със земята под тяхната бензиностанция. По договорката са платени близо един милион лв.. А няколко години по-късно, през  2010-а,  хората са потресени от още един казус - част от парка е заградена от притежателите.  

„ Емко - М ” предлага общината да изкупи зеленината за 1 млн. лв., само че среща отпор. И до през днешния ден територията е покрита с плевели с човешки растеж. Мрежата е отстранена със заповед на областен кмет, само че зеленината не се поддържа като че ли на инат. Пейките са изгнили, няма кой да вдигне купищата отпадък. Общината няма по какъв начин да харчи за тези действия национални пари, тъй като парцелът е частен.   

Куриозите не свършват дотук. Площадът до бившето кино „ Кочо Честеменски ” е  реституиран през 1999 година в интерес на наследниците, измежду които е и Димитър Кривошапков, някогашен основен юрист в Община Пловдив и по-късно юрист. По документи новите притежатели имат 1010 кв. метра с желанието да го застроят, само че им е отказано. Заедно с площада на тях е възобновено и право на благосъстоятелност върху тротоара на бул. „ Шести септември ”. По тази причина  при построяването на велоалеята тази част е пропусната. Засега реститутите към момента не са поставили ограда, нито желаят такса за прекосяване по тротоара.  

От общината са желали 480 000 лв. обезщетение, че им е отказано правото да употребяват парцела, т.е. да строят. Делото е във Върховен касационен съд, откакто искът е отритнат на две инстанции в Пловдив. По същия метод, с решение на Върховния съд, площадът пред кино " Космос " на ул. " Гладстон " стана благосъстоятелност на известната фамилия Дякови. Покойният Александър Дяков беше кмет на регион " Централен ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР