Наследниците на Христо Попов, който е бил кмет на София

...
Наследниците на Христо Попов, който е бил кмет на София
Коментари Харесай

Младежи ще реставрират историческа къща в сърцето на София

Наследниците на Христо Попов, който е бил кмет на София сред 1899 година и 1901 година, възвръщат къщата му монумент на културата в сърцето на София. Имотът се намира на ул. „ Раковска” против къщата музей на Пейо Яворов, разкрива бТВ.

Стефан Огнянов и Марин Маринов, които са правнуци на Попов, желаят да трансфорат дома му в арт център, където да дават късмет на млади и недоказали се към момента актьори. За разлика от доста притежатели на исторически къщи, те изрично не желаят да събарят парцела или да го продават.

Двамата споделят, че даже не знаят какъв брой е пазарната цена на къщата, която е издигната в края на XIX в.

Оригиналният ѝ притежател е капитан Христо Попов, който е роден в Шумен през 1858 година Завършва военното учебно заведение след Освобождението, след което и военната академия в Санкт Петербург. Участва в Сръбско-българската война.

„ Слушали сме доста истории за него. Интересното е, че той не е обичал войната, а я е приемал като обвързване към новата държава”, споделя Марин.

След като се уволнява от армията, Попов отпътува за Швейцария, където приключва право и по-късно се връща още веднъж в България, с цел да стане политик.

Христо Попов става кмет на София през 1899 година до 1901 година, като по негово време в града потеглят електрическите трамваи. По-късно е и министър в третото държавно управление на Васил Радославов

Според момчетата главният проблем на множеството сходни къщи монументи на културата, които са строени в края на XIX и началото на XX в. е, че те са издигнати с концепцията да бъдат фамилни къщи. „ Оттогава до момента са минали четири генерации, което значи, че една къща се оказва благосъстоятелност на осем фамилии, да вземем за пример, и това постанова тези къщи да бъдат продавани в множеството случаи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР