Наскоро СЗО съобщи, че наблюдава нова разновидност на коронавируса -

...
Наскоро СЗО съобщи, че наблюдава нова разновидност на коронавируса -
Коментари Харесай

Мю вече е в над 39 държави - какво знаем за заобикалящия ваксините COVID вариант

Наскоро СЗО заяви, че следи нова вариация на ковид - разновидността " Мю ". Макар и непълна, в профилираните издания към този момент излиза информация, която е определяна като " притеснителна ".

Медици и други специалисти са обезпокоени от обстоятелството, че " Мю ", прочут още като B.1.621, може да бъде " мощно резистентен " на антитела, т.е. не е ясно дали Коронавирус имунизациите въобще ще бъдат отбрана. Твърди се, че новооткритият вид провокира сериозна и тежко протичаща зараза.

Британски учени пишат, че при сравняване на разнообразни протеини с шипове SARS-CoV-2, тези, открити в " Мю ", са били по-устойчиви на неутрализация в лабораторно направени проби на антитела против Коронавирус, в сравнение с всички други познати до момента разновидности, в това число и " Делта ", преобладаващ сега във Англия.

Дни по-рано български доктор - ръководителят на Първа клиника по инфекциозни заболявания на ВМА проф. Камен Плочев, съобщи в телевизионно изявление, че " новият вид протича относително тежко и сегашните ваксини не му работят ".

До момента формалните данни сочат, че Коронавирус разновидността още не върлува из България. Ето още няколко обстоятелството за него, които е добре да знаем.

Произход и разпространяване

За първи път открит в Колумбия през януари 2021 година, разновидността до момента е бил засечен в към 39 страни.

" Открихме го през май и в Еквадор. Той притегли вниманието ни, защото има няколко разновидности, сходни с тези на другите Коронавирус разновидности ", споделя пред BBC Science Focus доктор Паул Карденас, експерт по инфекциозни болести.

До момента " Мю " е открит в към 39 страни, в това число Перу, Уругвай, Боливия, Парагвай, Англия, дребни огнища е имало и в Испания, Франция и Флорида, Съединени американски щати. Турция и Гърция също оповестиха за съществуване на разновидността въпреки и единствено за 1-2 случая.

Световната здравна организация го следи поради характерностите му на по-тежко протичане, прекосяване през имунната отбрана, мъчно лекуване с лекарства, както и бързо клъстерно разпространяване, което може да заплаши здравето на хората в международен мащаб.

Симптоми

Според медиците " Мю " се характеризира с висока температура, която е явна и без мерене с термометър.

Освен това инфектираните с този вид имат продължителна кашлица. Тя може да се демонстрира като припадък в границите на час или няколко пъти (няколко пристъпа) за 24 часа. Ако болният е асматик или има хронична кашлица заради друга причина, кашлицата може да сътвори съществени проблеми, в това число неочакван зной.

За разлика от " Делта " тази вариация връща познатия признак от началото на пандемията - загуба или смяна в мириса и/или усета.

Ефективност на Коронавирус имунизациите

Все още няма безапелационни доказателства, че " Мю " ще съумява да заобиколи познатите ваксини против ковид, за жалост обаче над 90% от проучванията на разновидността демонстрират тъкмо това.

Лабораторното изследване на специалисти в Рим тества успеваемостта на имунизацията BioNTech-Pfizer против разновидността Mu и открива, че " макар няколко разновидности в протеина, SARS-CoV-2 B.1.621 се обезврежда от имунизацията. Те означават обаче, че неутрализацията, въпреки и ефикасна, е по-ниска от тази при други разновидности на ковид.

Въпреки това обаче изследване, оповестено в The Lancet Infectious Diseases на 13 август 2021 година, демонстрира, че разновидността има " два случая на евентуално заобикаляне на ваксина ".

Установено е също, че " Мю " има същата разновидност на шип, която е обвързвана с отслабен отговор на имунизацията в " Бета " разновидността.

Именно за това учените дефинират разновидността като притеснителна.

СЗО декларира също, че предварителните доказателства демонстрират, че разновидността може отчасти да избегне антителата, които получаваме от имунизацията.

Има ли място за суматоха

До момента учените са безапелационни, че суматоха няма, тъй като " Мю " не може да надмине по разпространяване " Делта ", само че това е единствено към този момент...

Предстои да бъдат изведени безапелационни доказателства от проучванията на експертите дали този вид ще заобикаля имунизациите.

Лекарите поучават да съблюдаваме противоепидемичните ограничения и да помним, че е добре да се имунизираме, само че отбраната на имунизациите не е доживотна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР