Наскоро се разхождах из парка и видях колко много кестени

...
Наскоро се разхождах из парка и видях колко много кестени
Коментари Харесай

През есента слагам кестени в пералнята, само малцина избрани знаят този ценен трик

Наскоро се разхождах из парка и видях какъв брой доста кестени са изпопадали на земята, смесени с ярки есенни листа

Сезонът на конските кестени сега е в разгара си. Чаках го, с цел да тествам на процедура един доста необикновен трик. Знаете ли, че кестените могат да се употребяват за пране?

Не всеки знае, че кестените, които покриват есенните алеи и гори, имат доста потребни качества. И най-интересното от тях е, че могат да се употребяват за пране на облекла напряко в пералнята.

По своите почистващи свойства кестените са сходни на познатите на мнозина сапунени ядки. Те съдържат особено органично съединяване сапонин. Това е натурален детергент и пенител. Ефективно отстранява мазнини, прахуляк и други типове замърсявания от облеклата . За да работят обаче кестените, сапонинът би трябвало да се освободи от тях. Как тъкмо да извършите това, ще разберете от днешната публикация.

Ще имате потребност от:

• 4–5 кг кестени;
• чук;
• кухненска кърпа;
• мощен блендер;
• 1 огромен стъклен буркан.

Приготвяне на прахуляк за пране от кестени

На първо място би трябвало да се съберат кестени. След това увийте няколко кестена в забрадка и ги ударете с чук, с цел да ги натрошите на по-малки части. Смелете получената маса с мощен блендер.

Изсипете получената примес върху лист за печене, затрупан с пергамент, на постоянен пласт. Прахът би трябвало да се изсуши естествено или във фурната. В първия случай е най-добре да го извършите на балкона в безоблачен ден. Уверете се, че стаята не е доста влажна. Ако ще употребявате фурната, включете на минималната температура.

Сушенето на прахуляк от кестени на слънце ще отнеме ден или два, по време на слънцегреенето. А във фурната ще са нужни към 6-8 часа.

Изсипете изсушения прахуляк в стъклен буркан и го затворете компактно. Важно е частиците прахуляк да не попаднат върху повърхностите, които по-късно ще употребявате за готвене на храна. Измийте добре тавата за печене, върху която са изсушени кестените. Използването на този кестенов прахуляк е доста елементарно. Половин час преди пране смесете в буркан 3,5 супени лъжици от продукта с 2/3 чаша гореща вода. Разклатете добре тази примес, до момента в който се образува гъста пяна. Отцедете получената течност през цедилка в обособен съд – това е вашият перилен препарат. Освен това полученото количество може да се раздели за 2-3 пранета.

Най-добре е препаратът да се подготви директно преди зареждане на пералната машина. Ако желаете да го извършите за бъдеща приложимост, можете да съхранявате течността от кестени в ледник за не повече от 1 седмица. Това е всичко!

И още няколко потребни съвета с кестени

Приготвянето на прахуляк от кестени е много дълъг развой. Ако не желаете да губите часове за подготовка на този естествен прахуляк за пране има и по-лесен метод. Нарежете огромните кестени на дребни части и ги поставете в ленена торбичка.

След това е задоволително да я поставите в барабана на пералнята и да започнете процеса на пране в този тип. Ефективността на този способ е по-малка. Ако облеклата са прекомерно мръсни, кестените може да не изперат всичко. Ако ще перете бяло или спално долни дрехи, предлагам ви да смесите кестеновия перилен препарат с натриев перкарбонат (белина).

Четох, че има различен способ, и то по-лесен. Няколко кестена би трябвало да се нарежат на четвъртинки, да се слагат в буркан и да се залеят с вода. След това кестените би трябвало да се вливат в тази вода през цялата нощ.

След това би трябвало да разклатите добре буркана с кестени и да прецедите получената течност в отделението за препарат. По-добре е да извършите това през по-гъсто решето, тъй че частиците от самия кестен да не попаднат в барабана.

Последният способ ме заинтересува най-вече, тъй като е бърз и не изисква спомагателни старания. Между другото, можете също да добавите няколко капки етерични масла към тази кестенова течност, с цел да подобрите аромата на изпраното пране.

Инфо: takprosto.cc

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР