Наскоро приключи ежегодната среща на Световния икономически форум в Давос.

...
Наскоро приключи ежегодната среща на Световния икономически форум в Давос.
Коментари Харесай

Конспиративните теории, свързани със срещата в Давос

Наскоро завърши годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос. По традиция в събитието взеха присъединяване редица политически водачи, икономисти, предприемачи, интелектуалци и публицисти. Форумът също по този начин беше придружен от демонстрации на антиглобалисти и екоактивисти, които разкритикуваха представителите на корпоративния хайлайф за бездействието им във връзка с битката с климатичните промени.

Никак не е неочакван фактът, че срещата се трансформира в една от най-дискутираните тематики в обществените мрежи. Голям брой изявления, споделени хиляди пъти, са свързани с тайни теории, съгласно които участниците във форума са представители на скрито общество, контролиращо целия свят.

Geopolitical rivalry, technology decoupling and protectionism add new risks to the world’s business and political landscape, say executives and officials meeting this week at the World Economic Forum
— The Wall Street Journal (@WSJ)
На какво се дължи известността на сходни изказвания?

Историята на срещите в Давос

Световният стопански конгрес съставлява интернационална неправителствена организация, основана през 1971 година от немския инженер и икономист Клаус Шваб. Първоначалното ѝ име е Европейски мениджърски конгрес. По самодейност на Шваб, през въпросната 1971 година в Давос се събрали някои от водещите бизнес водачи от Западна Европа. Целта на събитието, извършено под патронажа на Европейската комисия, била да бъдат показани сполучливи управнически практики, част от които по това време към този момент се ползвали в Съединени американски щати.

Самият Шваб споделил, че форумът ще помогне на „ европейския бизнес да се изправи пред провокациите на интернационалния пазар “. Тук би трябвало да се означи, че в края на 60-те години на предишния век той развил така наречен доктрина за заинтригуваните страни. Според нея, с цел да се усили оптимално капацитета на дадена компания, нейните мениджъри би трябвало да се преценяват с ползите освен на акционерите и клиентите, само че и на чиновниците и страната, в която тя е основана.

Abigail Disney rips Davos as a " farce " until participants start talking about the " only thing that can make a difference: Taxing the rich. "
— HuffPost (@HuffPost)
1973 година се оказала преломен миг в историята на Световния стопански конгрес. Именно тогава дефинитивно се разпаднала Бретън-Уудската система (международна система, според която всички валути трябвало да са с закрепен курс към $, а доларът от своя страна – към златото). През същата година избухнала война сред Израел и коалиция от арабски страни, предвождана от Египет и Сирия (т. нар. Война от Йом Кипур). През идната 1974 година на интернационалния конгрес за пръв участвали и политически водачи. По този метод обсъжданите на срещите тематики последователно почнали да минават към сферата на политиката и световната стопанска система. За държавните ръководители форумите се трансформирали в неутрална платформа, чрез която могат да договарят и да изглаждат несъгласията си.

Тайни срещи

Всеизвестен факт е, че на форума в Давос участват богати и авторитетни персони от целия свят. Те разискват необятен кръг от тематики – като климатичните промени, провокациите пред световната стопанска система, както и методите за попречване или преустановяване на въоръжени спорове. Медиите отразяват огромна част от срещите сред участниците, само че някои от тях се организират зад затворени порти. Обсъжданите тематики и постигнатите резултати пък остават в цялостна загадка. Именно това е една от главните аргументи, заради които форумът в Давос стои в основата на редица тайни теории.

The worst thing about Davos? The Masters of the Universe think they are do-gooders | Hamilton Nolan
— The Guardian (@guardian)
„ Когато има сходна секретност е доста елементарно да запълним празнините с измислици “, отбелязва Катлийн Хол Джеймисън от университета в Пенсилвания, която е създател на огромен брой проучвания, отдадени на дезинформацията и подправените вести. Според нея броят на тайните теории повишен фрапантно през 2020 година, когато избухна пандемията от COVID-19. Повечето от тях са свързани с изказванията, че представителите на световния хайлайф се събират в Давос, с цел да изготвят проект за понижаване на международното население. Поддръжниците им също по този начин считат, че имунизациите и налагането на ограничаващи ограничения са единствено средства за ограничение на правата и свободите на елементарните хора. Това не е изключително изненадващо, прибавя Джеймисън – в изискванията на рецесии, известността на тайните теории постоянно се усилва.

Между обстоятелствата и лъжите

Примерите за подправени вести, свързани с форума в Давос, са доста. Според някои изявления, циркулиращи в интернет, Клаус Шваб обществено подкрепил концепцията да се декриминализират половите контакти сред деца и възрастни. Въпреки че това изказване е откровена неистина, то е споделено десетки хиляди пъти в „ Туитър “ и „ Facebook “. Според други, на интернационалната среща бил насочен апел за избиването на милиони кучета и котки в името на битката с климатичните промени. Почитателите на тайните теории не подминават и новия ръководител на Камарата на представителите в американския Конгрес Кевин Маккарти. Според тях, той бил определен за поста от участниците във форума в Давос още преди да бъде утвърден от членовете на Камарата.

TOP 10 ARTICLES | AGRIFOOD
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР