Наскоро Mercedes-Benz представи най-новата версия на откачения, но симпатичен G63.

...
Наскоро Mercedes-Benz представи най-новата версия на откачения, но симпатичен G63.
Коментари Харесай

Невероятната история на Mercedes-Benz G-класа AMG

Наскоро Mercedes-Benz показа най-новата версия на откачения, само че приветлив G63. Това ни дава мотив да изследваме историята на този именит офроудър (който в България е част и от националния блян, разперил криле над цвят на кожата, вяра, обществена каста и финансово състояние). 

Подобно на множеството емблематични офроудъри като Jeep Wrangler, Land Rover Defender, Suzuki Jimny и Toyota Land Cruiser, G-класата стартира живота си като боен автомобил. Шахът на Иран поръчва на Mercedes-Benz да създаде многофункционален боен автомобил за неговата войска. Човекът губи поста си, преди Mercedes да успее да пусне първите бройки.

Историята е синтезирана от Герхард Хорн от carbuzz.

Първото потомство на G-класата обаче не е било изцяло на вятъра. Вече е имало растеж в продажбите на SUV с помощта на гражданските версии на всички упоменати по-рано коли, а Mercedes-Benz е имал известност на благонадежден автомобил. Вместо да захвърли плана, компанията пуска G-класата в продажба през септември 1979 година в разнообразни конфигурации с две, три и пет порти.

Широко публикувано е мнението, че Mercedes-Benz не вижда същинския капацитет на G-класата до 1992 година Тогава компанията прави първокласни усъвършенствания на автомобила. Но знаете ли, че AMG версията на автомобила се е предложила още през моделната 1979 година? Да, първата G-класа AMG е пусната на пазара дружно със “бедните ” си събратя преди 45 години. Не забравяйте, че това е станало надалеч преди AMG да бъде включена под шапката на Mercedes-Benz, само че компанията въпреки всичко е била формален тунер.

280 GE AMG и 280 GE 5.6 Sport от 1979 година

По времето, когато се появява G-класата, AMG е независима компания едвам от 12 години. Тя се концентрира главно върху спортните коли на Mercedes. Подобно на множеството коли AMG, първият G-Class AMG е задвижван от редови шестцилиндров мотор с естествено пълнене.

AMG не е направила прекалено много за 280 GE, който, необичайно, е вторият най-мощен мотор в гамата. Всъщност тунерът единствено е нараснал мощността на 2,8-литровия шестцилиндров мотор от 156 к.с. на 180 к.с. Въртящият миг остава същият – 226 Нм (бедно). Нищо чудно, че светът го е не запомнил.

Първият формален G-клас с V8 мотор се появи едвам през 1993 година, а Mercedes означи 30-годишнината му през 2023 година Но има AMG с V8 мотор, който предхожда 500 GE. Нарича се 280 GE 5.6 Sport и съгласно сведенията са създадени два броя. Историята споделя, че гореспоменатият шах на Иран е желал първокласен и мощен модел за себе си.

Oчевидно – трябвало да бъде с неповторим жанр, с цел да може да се разграничава от по-малките военни коли. Резултатът е ужасът, който виждате по-долу. Той има златна радиаторна решетка и фарове от SE, предшественика на S-класата.

AMG употребява и най-големия V8, разполагаем от общоприетите серийни коли, който е 5,5-литров V8 с мощ 240 к.с. и 455 Нм.

500 GE 6.0 AMG, G36 AMG, G43 AMG и G 63 AMG V12

Към края на 80-те години Mercedes-Benz осъзнава, че G-Glass има доста по-голям капацитет, в сравнение с в началото е компанията е считала. Продуктовата линия е разграничена на две елементи. Това остава бизнес модел и до през днешния ден. Гамата Professional се грижи за военния и „ селскостопанския “ пазар. Номенклатурата “G-класа ” се употребява за гражданските модели. Първият формален модел на AMG с V8 мотор даже не получава емблемите на AMG, само че тунерът взе участие интензивно в създаването.

Шасито и каросерията са направени от Magna Steyr в Австрия. След това са изпратени в Affalterbach в Германия, където AMG вкарва 5,0-литровия M117 V8 под капака. AMG получава опция да се развихри с извънредно лимитираната серия GE 6.0 AMG.

Както подсказва името, общоприетият 5,0 V8 е повишен до 6,0 литра. По-големият мотор генерира 326 к.с. и 527 Нм въртящ миг. Въпреки това не е имало огромна разлика в performance-a. Произведени са единствено 14 бройки. Ако по-големият мотор ви звучи познато, то е тъй като AMG Северна Америка също направи 6,0-литров V8 и създаде автомобил, който в този момент познаваме като Hammer.

G36 AMG беше показан като по-достъпен модел, оборудван със същия редови шестцилиндров мотор като моделите от първото потомство на C-класата и E-класата AMG. След това AMG сътвори два модела в дребни серии. Първият беше G43 AMG. Той представляваше общоприет G320 с отстранен шестцилиндров мотор и на негово място подложен 4,3-литров V8. За японския пазар, където пространството за краката е знак на статус, са създадени 10 бройки.

През 2002 година AMG основава първата G-класа с V12 мотор. Произведени са единствено пет бройки от G63 V12. Повечето от детайлностите остават в загадка и до през днешния ден. Ако би трябвало да гадаем, мощността му от 437 к.с. наподобява неуместно в съпоставяне със идващия модел в нашия лист, който множеството от вас познават добре.

2002-2012 Mercedes-Benz G55 AMG и G55 AMG Kompressor

Познаваме добре тези модели, тъй като те бяха първите, изнесени за Съединени американски щати. От 2002 година до 2004 година G 55 AMG употребява същия 5,4-литров V8 с естествено пълнене като ML 55 AMG. Естествено дишащият V8 мотор генерира 349 к.с. и 524 Нм въртящ миг. Това е задоволително, с цел да се позабавлявате, само че не е изцяло откачено, както би трябвало да бъде при AMG. Джипът доближава 96 км/ч от място за към седем секунди. Това е необикновено достижение за една тухла, само че напълно не е задоволително и по тази причина AMG прикрепя към мотора компресор.

Такива коли към този момент не се създават.

Компресорният 5,4-литров V8 генерира 469 к.с. и 699 Нм въртящ миг. Това е безусловно същата мощ като тази на Mercedes-AMG GT 55 Coupe, показан през август 2024 година Тези коли са разграничени от 20 години и това потвърждава какъв брой вманиачен е бил AMG преди време.

Въпреки това G55 AMG Kompressor към момента си е една тухла. Времето от 0 до 100 км/ч отхвърля да падне под пет секунди, а скоростта би трябвало да бъде електронно лимитирана до 209 км/ч. Не че ви се желае да карате по-бързо, тъй като при тази скорост шумът от вятъра е сърцераздирателно пронизителен.

Моделът е толкоз сполучлив, че Mercedes продължава да го създава в продължение на шест години, преди да смени мотора. Тогава нещата в действителност се развихрят.

2012 година G63 AMG и G65 AMG

През 2012 година AMG се отърва от V8 мотора с компресор и го размени с нов 5,5-литров V8 с два турбокомпресора. Така мощността се усилва до 544 к.с. и 759 Нм. Автомобилът получи и някои козметични усъвършенствания, по-ефективни спирачки AMG и изменена конфигурация на окачването с амортисьори от висок клас. През 2016 година името му е променено на Mercedes-AMG G63 в сходство с другите модели на AMG.

Въпреки забележителните промени, G63 към момента е противен автомобил за шофиране. Странна комбинация от ново и остаряло, която може да се кара в действителност бързо единствено по права линия. Накланянето в завоите е толкоз огромно, че би трябвало да внимаваш да не си ожулиш лактите.

Да не приказваме за рудиментарната система за надзор на стабилността, която гаси изцяло мощността, в случай че завъртиш кормилото на повече от 35 градуса. Въпреки минусите си, това беше един превъзходен мутренски автомобил.

Ако желаете да привлечете вниманието, би трябвало да си купите този SUV. Не е по никакъв начин чудно, че Мерцедес продаде толкоз доста в Холивуд. Това беше автомобилът, който просто трябваше да имате. Поне до момента в който не пристигна сякаш зелената вълна и Tesla Model S не зае мястото на формален длъжностен автомобил на звездите.

Mercedes-AMG G65

Mercedes-AMG G65 е може би най-висшият израз на концепцията на AMG. G63 и неговите 540 к.с. просто не бяха задоволителни, тъй че Mercedes-Benz взе своя 6,0-литров V12, инсталира му две турбини и сложи получения мотор под капака на G-класата.

Резултатът е 621 к.с. при 5500 об/мин и чудовищните 1000 Нм при 2300 об/мин. Това е едвам третият “пътнически ” SUV, оборудван с V12 мотор. Другите два бяха G63, който споменахме по-рано, и Lamborghini LM002. G65 AMG се продава шест години, тъй че несъмнено е имало пазар за него. А когато Mercedes-Maybach се нуждае от подобаващ мотор за OTT G 650 Landaulet, компанията се обръща точно към този мотор.

2013 Mercedes-Benz G 63 AMG 6×6 и Mercedes-AMG G63 4×4 на квадрат

За мнозина това е висшият израз на G-класата AMG. Не ни се желае да ви разрушаваме сърцата, само че той не е чак толкоз страховит. Оборудван е с 5,4-литров V8 с два турбокомпресора, генериращ 536 к.с. и 760 Нм въртящ миг, само че са му нужни към осем секунди, с цел да доближи 96 км/ч, тъй като тежи доста. Максималната скорост също е лимитирана до 160 км в час, тъй че дои базовият GLB 250 е по-бърз.

Все отново това е още един занимателен автомобил. Той прави тъкмо това, което би трябвало да прави, а точно да притегля колкото се може повече внимание. Той също по този начин даде началото на наклонността 6×6 и послужи за основа на различен модел, който беше доста по-добър.

Моделът G63 4×4 Squared на Mercedes-AMG от 2023 година е потомък на показания през 2017 година модел G550 4×4 Squared. Mercedes-Benz придвижи детайли от окачването на 6х6, само че отстрани спомагателния мост и по този метод сътвори най-хубавия G-Wagen за офроуд. Той има 45 см пътен луфт и е оборудван с 4,0-литровия V8 с два турбокомпресора.

Първият Squared не беше формален артикул на AMG, само че неговият правоприемник сигурно е подобен. Той коства 350 000 $, а почтено казано, можете да вършиме същия офроуд с Bronco Raptor или Jeep Wrangler Rubicon 392, само че няма да изглеждате и на половина толкоз cool.

2019 Mercedes-AMG G63 и 2025 Mercedes-AMG G63

За моделната 2019 година Mercedes даде най-същественото си видоизменение на G63 до момента. Той показа 4,0-литров V8 с два турбокомпресора, генериращ 577 к.с. и 850 Нм въртящ миг. Това дава на този кубчест SUV опция да доближи 96 км/ч за 4,4 секунди. Това обаче не е най-голямото усъвършенстване.

Модерната кормилна уредба и изцяло самостоятелната конфигурация на окачването трансформираха напълно автомобила. Не бихме стигнали до такава степен да го назовем състезателен, само че актуалната версия на автомобила е превъзходен гранд турър. Ако желаете да преодолеете няколкостотин километра със устойчиво движение, този автомобил е на равнището на първокласни GT-та като Bentley Continental.

И по този начин, по какъв начин AMG продължава легендата?

G63 от 2025 година се предлага с 48-волтова технология с мек хибрид, която разпростира спомагателни 20 к.с. и 200 Нм при ниски скорости. Това усилва общата мощ до 597 к.с. и 1050 Нм, като понижава времето от 0 до 100 км/ч до 4,2 секунди. Той е по-бърз, по-ефективен и наподобява по този начин, както G постоянно е изглеждал, и ние не се съмняваме, че ще се трансформира в такава икона, каквато са и останалите в този лист.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР