Наскоро мащабна сделка - ДЗИ Животозастраховане ЕАД окончателно придоби 100%

...
Наскоро мащабна сделка - ДЗИ Животозастраховане ЕАД окончателно придоби 100%
Коментари Харесай

Коста Чолаков: Повишаването на застрахователната култура трябва да е приоритет на гилдията

Наскоро огромна договорка - ДЗИ Животозастраховане ЕАД дефинитивно закупи 100% от ОББ Метлайф - сътвори най-голямата застрахователна група в България. По-малкото сдружение към този момент ще се назовава ОББ Животозастраховане и дружно с ДЗИ Животозастраховане общият му дял на родния пазар ще бъде 21%. Предстоят ли промени за клиентите след договорката, добре осведомен ли е българинът със застраховането и за какво му е по-важно да опази колата, в сравнение с живота си - по тези и други тем беседва с господин Коста Чолаков, ръководител на Управителния съвет и Главен изпълнителен шеф на ДЗИ.
Г-н Чолаков, цялостното придобиване на ОББ Метлайф от ДЗИ Животозастраховане към този момент е реалност. Как това ще промени тактиката за развиване на компанията?
Не следва фрапантна смяна в тактиката ни. Разбира се, придобивката ще ни подкрепи в още по-успешното развиване на банково-застрахователния канал за дистрибуция на застрахователни артикули. Досега динамично го развивахме със СИБАНК, а след обединяването ѝ с ОББ се отвориха доста огромни благоприятни условия в тази посока. Беше въпрос на време да придобием контролния пакет в ОББ Метлайф. От предходната година ние сполучливо предлагаме общозастрахователни артикули през цялата мрежа на ОББ. С новата облага това към този момент ще се случва и за животозастрахователни артикули, тъй че клиентите да могат да почувстват по-добро обслужване.
До края на годината се чака цялостното консолидиране на новото сдружение ОББ Животозастраховане в ДЗИ. Предстоят ли промени за клиентите?
Не, за съществуващите клиенти на сдружението не предстоят никакви промени, техните застрахователни контракти остават в действие, изискванията се резервират същите. Самото прекачване на портфейла и цялостното консолидиране е въпрос на време и на правни дейности, тъй като нашето желание е по-късно вливане да остане едно животозастрахователно сдружение - ДЗИ Животозастраховане. Става дума за прекачване на административни действия, които няма да повлияят на клиентите.
Преди време споменахте, че компанията ще се стреми да реализира двуцифрен растеж на продажбите и облагата. Кое ви кара да сте оптимисти за осъществяването на тази амбициозна цел?
Тази цел стои пред нас на равнище цялата група компании на ДЗИ - и общо обезпечаване, и животозастраховане. Основание за нашия оптимизъм ни дават няколко неща. Първо, икономическата среда е много удобна, има напредък, от който ние като хора във финансовите услуги би трябвало да можем да се възползваме. Второ, 2017 беше добра за застрахователния пазар като цяло. Трето, ние в нашата група не можем да не се възползваме от новите благоприятни условия за синергия с сдруженията от цялата група на KBC в България. Всичко това би трябвало да спомогне за нарастване на продажбите и по-голяма успеваемост.
Да поговорим за бранша като цяло. Невежи ли са българите за застраховането?
Наистина не са добре осведомени с него, само че по-големият проблем е недоверието. То се е натрупало заради доста аргументи. От една страна, българите са по природа скептично настроени. От друга, не трябва да подценяваме тежкото завещание от 90-те години, когато нашият бранш беше доста спорен и потребителите се бяха разочаровали. Но в това време не би трябвало да прехвърляме цялата отговорност на хората, и секторът носи такава, изключително за събитията от 90-те. Връщането на доверието лишава време и е съвместен развой.
Случвало ли ви се е да се сблъсквате с някакви неуместни, странни убеждения за застраховането?
Да, сблъсквал съм се понякога с всякакви предубедености, стигащи до суеверия. Чувал съм странни неща като възражения от консуматори, неща, които единствено неинформиран човек може да изведе на напред във времето.
В България автомобилното озастраховането е със доста по-голям дял от животозастраховането. Това ненапълно е разбираемо поради наложителния детайл, само че отново излиза, че за българина колата е по-важна от живота. Защо е по този начин съгласно Вас?
Моето персонално пояснение е, че през последните 25 години българинът се настрои много консуматорски и изиска да реализира задоволство посредством материални богатства. Съответно получи ентусиазъм да отбрани тях и да пренебрегне други. Ако погледнем обратно към 1989 - 90 година, тогава ДЗИ е имало 2 милиона настоящи животозастрахователни полици. В оня миг това е била и една от дребното други възможности за пестеливост, само че въпреки всичко данните са красноречиви. Тогава е имало висока застрахователна просвета. А в този момент - по-скоро консуматорска конфигурация. Аз мисля обаче, че тази наклонност стартира лека-полека да се обръща.
Консуматорството обаче очевидно не се отразява толкоз върху имуществените застраховки. Покрай последните бедствия отново се заприказва какъв брой малко хора у нас застраховат домовете си.
Тук има историческо наслагване, тъй като преди домовете се застраховаха автоматизирано, тези застраховки се плащаха през налозите и в този момент хората нямат навика да се замислят за това. А и към момента разчитат, че страната ще им помогне при някакво злополучие, което не е тъкмо по този начин. Трябва да свикнат, че притежанието на парцел с изключение на право е и обвързване. И би трябвало наложително да застраховат жилищата си, тъй като в случай че приказваме за цели - първо е животът, след това домът и най-после автомобилът. Надявам се рано или късно най-накрая да се подредят по този начин.
Вече има доста застрахователни услуги онлайн. Доколко известни са те измежду българските консуматори?
Не са доста онлайн услугите, които сега съществуват на пазара. Те се лимитират до сравняване на цени и предложения, изключително се предлага това в уеб страниците на застрахователните брокери. В уеб страниците на сдруженията много се употребяват услугите, свързани с уведомления за вреди, заплащане на награди, инспекция на статус на вреди. При нас виждаме всяка година огромен растеж на използването на тези услуги. Пълното онлайн обезпечаване - да могат да се подписват полици онлайн, към момента не е добре развито на нашия пазар.
Очаквате ли появяването на нови продукти/застраховки на пазара?
Това, което се появява регулярно, са нови типове отговорности, изключително наложителни такива по отношение на разнообразни специалности. Доста нашумя тематиката за киберсигурността, тъй че там се оферират нови артикули. Другата огромна област, където можем да чакаме нови артикули, е в здравното обезпечаване, тъй като знаем, че в системата там има съществени проблеми.
Какво съгласно Вас би трябвало да се направи, с цел да се увеличи информираността на българина за застраховането?
Ние като колегия участваме в разнообразни начинания, свързани да вземем за пример с повишението на финансовата просветеност на учениците. Провеждали сме семинари в учебни заведения и съгласно мен даже би трябвало да се вкара предмет финансова просветеност. Някои артикули станаха много комплицирани, значимо е младите да се срещат от рано с тях. Също по този начин да има повече информация в медиите, а и ясна държавна политика. Комбинираните старания сред колегия, медии и страна ще спомогнат за смяна, от която всички ще имаме изгода.
Какво Ви се желае да знаят хората за бранша на застраховането?
Секторът се разви много в последните години, вкараха се европейските правила и законодателства, регулаторната ни рамка е напълно приобщена към тях и нашият регулатор съблюдава за спазването на разпоредбите. Потребителите могат да бъдат спокойни. Разбира се, аз не мога да слага на идентична основа всички компании на пазара, има и такива, които не се оправят толкоз добре с провокациите и по тази причина хората би трябвало да внимават с кого работят. Ако не са наясно, могат да се съветват със застрахователните медиатори, с цел да избират по-стабилните финансово компании.
Интервю на Деница Райкова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР