Наскоро е открито едно от най-старите гробища в Европа. Възрастта

...
Наскоро е открито едно от най-старите гробища в Европа. Възрастта
Коментари Харесай

Изключително странни гробове откриха в Германия

Наскоро е намерено едно от най-старите гробища в Европа. Възрастта му е съвсем 8500 години. Две от най-интересните находки са скелетите на 6-месечно бебе и 20-годишен юноша, който е заровен не по какъв начин да е, а изправен.

Германското гробище, наречено Грос Фреденвалде (Gross Fredenwalde) е употребявано във времето на мезолитната ера, когато Европа е била обитаема от ловци-събирачи. Археолозите, извършващи разкопки в местността, оповестили, че са разкрили девет скелета, пет от които на деца под 6-годишна възраст. Съществуват доказателства, че на мястото има най-малко още няколко гроба.

„ Голяма необичайност е да открием голям брой гробове от мезолитната ера на едно място “, споделя престъпната антроположка Бетина Юнгклаус (Bettina Jungklaus), която изследвала едно от телата. „ Те са били преносими хора и не се задържали на едно място за дълги интервали от време. “

Впечатляващите скални гробници на античните ликийци

Според археолога Томас Тербергер (Thomas Terberger), който водил разкопките, погребенията са доказателство за деликатно обмисляне.

„ Гробовете не са сложени по случайност, а самите хора са решили да постъпят по този начин. Това е първото същинско гробище в северна Европа и Скандинавия. “

Откриването на скелет на новородено също е много рядка находка, а това в действителност е и най-старото новородено откривано в Германия и едно от най-старите в Европа. Археолозите изкарали нежния 8400-годишен скелет напряко със 300-килограмовото парче земя, в което бил заровен. Това им разрешило да го изследват в следените условия на лабораторията.

Откриха кралска гробница на маите в Гватемала

Благодарение на чудесно непокътнатия скелет археолозите ще научат доста за метода на живот на първите заселници в Европа. „ Можем да открием възможни заболявания или пък повода за гибелта “, прибавя Юнгклаус. „ Децата постоянно са най-слабото звено – те са първите, които стават жертва на измененията в околната среда или метода на живот. “

Но с изключение на тази невероятна находка, учените създали още една, не по-малко завладяваща. Открит е мъж, който е заровен 1000 години след 6-месечното бебе. Странното е, че мъжът е заровен изправен, а до него са оставени принадлежности от кости и кремък. По скелета археолозите разбрали, че мъжът е водил релативно лек начин на живот и не се е занимавал с физически труд. Най-вероятно е бил майстор, а не ловджия.

Още по-странно е, че в началото изправеният мъж е бил заровен единствено до коленете. Тялото му е оставено да се разложи до известна степен и чак по-късно е покрито с пръст. Археолозите са разбрали, че в един интервал от време върху гроба му е пален огън.

Откриха най-старото военно гробище

Археолозите са разкрили фермерски селища от същия интервал единствено на 10 километра от гробището на ловците-събирачи, само че няма никакви индикации двете групи да са общували между тях. „ Може да са се гледали очи в очи, само че не са разменяли нищо – нито храна, нито гени “, споделя Ерик Питерсен (Erik Pitersen), който е археолог в Копенхагенския университет.

National Geographic

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР