Наскоро банковият надзор на Европейската централна банка съобщи, че латвийската

...
Наскоро банковият надзор на Европейската централна банка съобщи, че латвийската
Коментари Харесай

Как ЕЦБ размахва надзорния камшик

Наскоро банковият контрол на Европейската централна банка заяви, че латвийската AS PNB Banka не дава отговор на финансовите условия и най-вероятно ще банкрутира. В формалното известие се споделя следното:

" Европейската централна банка (ЕЦБ) реши, че AS PNB Banka в Латвия е банкрутирала или евентуално ще банкрутира в сходство с разпоредбите на Регламента за единния механизъм за преструктуриране. Необходимостта от спомагателни обезценки на активите на латвийската банка докара до доста утежняване на финансовата обстановка до степен, че активите на банката бяха по-малко от пасивите. Банката не беше в положение да удовлетвори условията за продължение на преструктурирането и не можа да даде гаранции, че в близко бъдеще може да извърши финансовите условия ".

Това е езикът, на който надзорът на ЕЦБ оповестява на необятната аудитория, че една банка не дава отговор на условията за преструктуриране и единственият път, по който тя може да поеме, е този на процедурата по неплатежоспособност.

Хубаво е обаче да се види целия път, който се изминава преди надзора на ЕЦБ да стигне до това извънредно решение, тъй като, в случай че инцидентно България влезе в банковия съюз на Европейски Съюз, този път ще е годен и за нашия банков бранш.

В известието на надзора на ЕЦБ се споделя, че AS PNB Banka (която оперира под името Norvik Banka до ноември 2018 г.) е шестата по величина банка в Латвия с общи активи от 550 милиона евро.

Банката нарушава финансовите условия от края на 2017 година

" AS PNB Banka беше призована от способените органи да възвърне спазването на надзорните условия на няколко пъти и имаше задоволително време за предприемане на ограничения. Банката поредно не съумява да приложи ограничения за излекуване. ЕЦБ пое директен контрол над AS PNB Banka на 4 април 2019 година по искане на Комисията за финансов капитал и пазари.

На 11 юли 2019 година ЕЦБ издаде решение за ранна намеса, като изискваше банката да се оправи с финансовите си дефицити и други пропуски в сходство с съответен график.

На 25 юли 2019 година банката разгласява одитирания си финансов доклад за 2018 година Външният инспектор на годишния финансов доклад издаде квалифицирано мнение, в което декларира, че банката не прави задоволително по мярка обезценки за покриване на предстоящи загуби по заеми и вземания от клиенти. Той също по този начин съобщи, че към 31 декември 2018 година банката не признава задоволително запаси за амортизация на дълготрайни материални активи.

На 12 август 2019 година ЕЦБ завърши инспекция на място, при която бе открит значителен недостиг на хранителни запаси и откри справедливи доказателства, че активите на банката са по-малки от пасивите.

Банката не съумя да даде доказателства, че би могла да попълни капитала си в сходство с графика на решението за ранна намеса ", изясняват от надзора на ЕЦБ.

Европейският банков контрол крепко размахва камшика и изобщо не се церемони да предприеме най-тежките наказания, изключително когато става дума за по-малки банки (спрямо европейските размери) с народен капитал.

За Латвия това е втората банка, която банкрутира за по-малко от две години. Първа бе третата по величина в страната кредитна институция ABLV Bank. На 24 февруари 2018-а надзорът на ЕЦБ заяви, че ABLV Bank и дъщерното й сдружение в Люксембург ABLV Bank Luxembourg нямат късмет да оцелеят. " Поради забележителното утежняване на ликвидността си, банката евентуално не е в положение да изплати отговорностите си. Банката не разполага с задоволително средства, които да са разполагаем неотложно, с цел да издържи на приключването на депозити ", написа надзора на ЕЦБ.

А повода за краха са наказания за пране на пари, наложени на банката от американското държавно управление. Обвинението на американците е че банката е правила неразрешени финансови интервенции с които са заобикаляни глобите за финансиране на ракетната стратегия на Северна Корея. Въобще след този случай и след абсурда с естонския клон на " Данске Банк " за пране на 200 милиарда щ. $, банковите браншове на прибалтийските страни се обрисуваха като много рискови финансови системи във връзка с реализиране на неразрешени финансови прехвърляния. Нищо, че трите прибалтийски страни са горди членки на Еврозоната. Но това е друга тематика.

Ако се върнем на въпроса с надзорната процедура на ЕЦБ ще забележим, че за три години тя нагледно казано е окачила на колана си скалповете на значително кредитни институции. Става дума както за прекратяването на съществуванието на банки, по този начин и за налагането на санкции за нарушение на регулациите - мярка, която с изключение на финансови носи и съществени репутационни вреди.

През юни 2017-а надзора на ЕЦБ афишира банкрута на Banco Popular Español S.A. поради нарушена ликвидност и неспособност да извършва отговорностите си. Надзора оповестява, че Единния механизъм за преструктуриране е ододбрил скица по която активите на Banco Popular Español S.A са продадени на Banco Santander S.A.

Пак през юни 2017-а същата орис спохожда италианските Veneto Banca S.p.A. и Banca Popolare di Vicenza S.p.A.

Двете италиански банки бяха разграничени на добра и неприятна банка. " Добрите " активи и всички пасиви на Veneto Banca S.p.A. и Banca Popolare di Vicenza S.p.A. бяха добити от банка INTESA SANPAOLO, като последната получи за задачата финансова поддръжка от няколко милиада евро. " Лошите " елементи на Veneto Banca S.p.A. и Banca Popolare di Vicenza S.p.A. бяха вкарани в процедура на неплатежоспособност.

През август 2017-а надзора на ЕЦБ постанова санкция от 2.5 млн. Евро на ирландската банка за потребителско кредитиране Permanent tsb Group Holdings plc. Причината е неизпълнени условия на индикатори за ликвидността.

Освен с банкрута на ABLV Bank, надзора на ЕЦБ се отличи през 2018-а с налагането на наказания на четири банки от Еврозоната. Първа санкция от 1.6 млн. евро отнася Banco de Sabadell, S.A. за това,че изкупува назад, издадени от банката финансови принадлежности без позволение на ЕЦБ.

След този случай надзорният бич три пъти изсвистява над главата на френския банков колос Credit Agricole и над дъщерните му сдружения. Първо санкцията от 200 хиляди евро отнася сдружението на банката за потребителски заеми CA Consumer Finance. Причината е неразрешено то ЕЦБ систематизиране на финансови иструменти в капитала на кредитора. По същата причина Crédit Agricole Corporate and Investment Bank е санкционирана с 300 хил евро, а майката Crédit Agricole, S.A. отново поради този случай е осъдена да заплати 4.3 млн. Евро.

През актуалната 2019-а с изключение на случая с банкрута на латвийската AS PNB Banka, надзорът на ЕЦБ е наложил и санкция от 630 хиляди евро на основаната в Австрия Sberbank Europe AG поради нарушение на регулациите за огромни заеми. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР