Насилието над жени продължава да бъде сериозен проблем в Турция,

...
Насилието над жени продължава да бъде сериозен проблем в Турция,
Коментари Харесай

Поне една жена на ден е била жертва на насилие в Турция през 2022 г.

Насилието над дами продължава да бъде сериозен проблем в Турция, като броят на случаите на принуждение над дами се е нараснал от 348 през 2021 година на 381 през предходната година, което значи, че през предходната година всеки ден най-малко една жена е ставала жертва на принуждение, демонстрират данните на Федерацията на женските асоциации в Турция (TKDF), написа БГНЕС.

TKDF: “2008-2022 yılları arasında 4 bin 86 kadın cinayeti işlendi ”
— PolitikYol (@politikyol)
Извършителите на 138 от 381 дами, убити през 2022 година, са били техните сътрудници или съпрузи , оповестява „ Хюриет “.

Около 88 убийства на дами са разказани като " подозрителна гибел ", до момента в който осъществените убийства на дами са били маскирани като " акцидент " или " самоубийство ", а смъртните случаи, изключително рухването от височина, са се трансформирали в съвсем нормални " произшествия ". От убитите през 2022 година дами 182 са били омъжени, 118 са били неженени или разведени, 15 са били религиозно омъжени, а фамилното състояние на 66 е незнайно .

Статистиката на TKDF разкрива също, че провинцията с максимален брой убийства на дами през 2022 година е Истанбул . Той е следван надлежно от западната провинция Измир, столицата Анкара и южната провинция Анталия.

◾ TKDF verilerine göre 2021 yılında 348 olan kadın cinayeti sayısı 2022 yılında 381 oldu
◾ Bu, Türkiye’de son bir yıl içinde her gün en az bir kadının erkek şiddeti ile öldürülmesi anlamına geliyor

— milliyet.com.tr (@milliyet)
В допълнение към статистиката за 2022 година, 14-годишните данни на TKDF демонстрират, че сред 2008 и 2022 година 4086 дами са станали жертва на принуждение.

Ръководителят на TKDF Канан Гюлю съобщи, че след отдръпването от Истанбулската спогодба всеки ден е убивана най-малко по една жена.

През март 2021 година Турция разгласи отдръпването си от Истанбулската спогодба, известна още като Конвенция на Съвета на Европа, за попречване и битка с насилието над дами.

" Убийствата на дами в последно време се усилиха заради неприятното действие на механизма и неналичието на дейности против насилието ", съобщи Гюлю.

Освен това случаите на принуждение ще се усилват, до момента в който причинителите не получават санкции за осъщественото от тях принуждение, уточни тя и добави, че убийствата няма да намалеят, в случай че не се вземат защитни ограничения.

" За да се предотвратят това принуждение и убийствата на дами, е належащо да се ползват дейно законите, да се сътвори министерство на дамите, да се ползват политики във връзка с дамите и да се вкара определение за принуждение в наказателния кодекс ", изясни Гюлю.

Шукран Ероглу, юрист и началник на Центъра за правата на дамите към Истанбулската адвокатска гилдия, съобщи, че убийствата на дами са се трансформирали в нещо всекидневно в страната.

" В страната има толкоз доста сексистка изразителност, която подхранва убийствата. Тези дискурси, ориентирани към дамите в обществото, са почнали да възстановяват насилието против дами ", акцентира Ероглу.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) verilerine göre, 2008-2022 yılları arasında 4 bin 86 kadın cinayeti işlendi. 2022 yılında kadın cinayeti sayısı 348’den 381’e çıktı.
— ilkzirvetv (@ilkzirvetv)
Насилието от страна на интимния сътрудник е форма на принуждение, която може да включва физическо, полово, психическо и икономическо принуждение, както и цифрова корист, от страна на сегашни или някогашни сътрудници в близки връзки.

Насилието от страна на интимния сътрудник е една от най-разпространените форми на принуждение, с които се сблъскват дамите по света и в Турция. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР