Насилието над жени е доста всеобхватен обществен проблем. Една от

...
Насилието над жени е доста всеобхватен обществен проблем. Една от
Коментари Харесай

Доротея Стефанова: Можем да видим сексистко говорене от най-високите трибуни на властта

Насилието над дами е много изчерпателен публичен проблем. Една от три дами е претърпяла някаква форма на принуждение и в тази ситуация можем да приказваме освен за физическо принуждение, също по този начин за обществено, структурно, вербално, психическо принуждение.

Ужасно доста феминизирани специалности не престават да бъдат извънредно подценявани и с извънредно ниски заплащания.

Можем да забележим сексистко говорене от най-високите трибуни на властта.

Това сподели в изявление за БГНЕС Доротея Стефанова, част от колектива на неправителствената организация „ Феминистки мобилизации “, която се бори за обществено, икономическо и политическо тъждество на половете.

Доротея Стефанова съобщи, че в нашето общество дамите биват третирани като по-ниско сложени. Например, заплащането на феминизирана специалност като тази на здравната сестра е много ниско, те стачкуват от години, само че никой не им обръща внимание. „ Това е един от знаците, че нашето общество тотално подценява дамите и техните потребности “, означи тя.

По думите ѝ има и изключителното отвращение от страна на политическия хайлайф да се обвърже с тематиката, обвързвана с домашното принуждение. Гражданските организации молят за промени в Закона за домашното принуждение от години и въпросът е за какво при съществуването на към този момент импортиран Закон за изменение на Закона за отбрана от домашното принуждение, той не е признат. „ Какво чакаме още? 20 дами са убити от началото на годината. Тази година единствено до май жертвите на домашно принуждение са четири пъти повече, в сравнение с за цялата предходна година “, акцентира Доротея Стефанова и посочи, че това даже не е всеобхватна статистика, а е единствено статистиката на Министерство на вътрешните работи.

Именно по тази причина неправителствената организация, в която тя членува, желае всеобхватна статистика, която да включва освен статистика от Министерство на вътрешните работи, а и статистика от Агенцията за обществените услуги, Агенция за качество на обществените услуги и Агенцията за протекция на детето, тъй като би трябвало да има надзорен център, който да може да им дава достоверни данни, тъй че да си даваме действителна сметка за казуса.

„ Ако една жена желае да се избави от домашно принуждение, сега има 13 спешни центъра, единствено 9 от тях са финансирани от страната “, уточни Доротея Стефанова. Според нея това е неприемливо и би трябвало да има най-малко един във всеки регионален град, в който дамите да търсят протекция, както и да им се дават безвъзмездни услуги по правна и по психическа помощ, в това число и опити за възстановително правораздаване, опити за предварителна защита и смяна в просветителната система.

„ Ние би трябвало да се борим със стандартите, свързани с пола, с мястото на девойките и момчетата в нашето общество. Това е основно за предварителната защита от този вид принуждение “, изясни тя и добави, че страната би трябвало да може да даде съответна помощ на дамите, бягащи от войната в Украйна, също по този начин и на дамите от Иран, които водят гражданска война и някои от тях търсят леговище у нас.

Апели за промени има и във връзка с Наказателния кодекс и включването на полова ориентировка, полова еднаквост, полово изложение следва да бъдат част от предпазените признаци в Наказателен кодекс. „ Говорим за това от над 10 години, не виждаме то да се случва. Сега е времето да го извършите “, обърна се феминистката към политиците.

Доротея Стефанова прикани дамите, жертви на принуждение, които оправдават своя принудител: „ Напуснете този човек! Вие не сте отговорна, виновността не е във Вас! “

„ Трябва да възпитаме децата ни в равнопоставеност, в полезностите на приемливост, би трябвало да бъдем едно отключващо общество, което да може да обезпечи тъждество на мъжете и дамите “, безапелационна е тя и разясни, че политиката не би трябвало да бъде ориентирана единствено към девойките. Нужно е обучение, което да се бори с наложените стандарти и предубеждения.

На въпроса дали децата, чийто родители считат, че боят е форма на образование, има по-голяма възможност да станат насилници, Стефанова акцентира, че не е психолог, с цел да отговори, само че има една концепция по-голяма възможност те да влязат в тази роля.

„ Трябва да се борим с всички форми на принуждение “, безапелационна е тя, тъй като децата, в това число и момчетата, също са в доста уязвима позиция и ние би трябвало да се борим за тяхното благополучие и приемането на един изчерпателен закон, който да се бори с домашното принуждение, би спомогнал за това.

„ Истанбулската спогодба на този стадий е минало, имаме решение на Конституционния съд. Тя би била един добър инструмент, само че защото към този момент не можем да осъществяваме към нашето законодателство, би трябвало да мислим за Закон за отбрана от домашното принуждение, който да успее да приложи толкоз всеобхватни ограничения “, добави още Доротея Стефанова и напомни, че през март България беше наказана в Европейския съд по правата на индивида точно тъй като не е имало задоволително съответна реакция от институциите, когато жена е подала голям брой тъжби против някогашния си съкровен сътрудник.

„ Следващата стъпка е приемът на един изчерпателен Закон за отбрана от домашно принуждение, който да включва и предварителна защита, и обучение, и достъп до спешни центрове за всички дами, и достъп до юридическа и психическа помощ, и събиране на съответна статистика, както и изцяло да подобрим ситуацията на дамите в нашето общество “, заключи тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР