Насилието над деца в световен мащаб е стигнало до размерите

...
Насилието над деца в световен мащаб е стигнало до размерите
Коментари Харесай

Бисер Петков: Насилието ограбва детството и обезсмисля всички инвестиции в детското развитие


Насилието над деца в международен мащаб е стигнало до размерите на зараза. Ако не се вземат ограничения за предотвратяването му, се обезсмислят всички вложения в обучение, в детско развиване. Около това мнение се сплотиха участниците в конференция "Интелигентни вложения в тактики и партньорства за попречване и справяне с насилието над деца " в столицата.

Форумът беше открит от обществения министър Бисер Петков, от Джейн Муита - представител на УНИЦЕФ - България, Скендер Сила, представител на СЗО-България и представители на цивилен организации, заяви Българска телеграфна агенция.

Според специалистите последствията от насилието са за цялостен живот, предават се на поколенията и имат отрицателен резултат върху стопанската система.

В света близо 1 милиард малолетни на възраст сред 2 и 17 години са претърпели физическо, прочувствено или полово принуждение, съгласно данни на Световната здравна организация от 2017 година Тези данни бяха представени и на форума от Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България.

Страната ни не поддържа единна база данни за случаите на принуждение. През 2018 година са постъпили 1 106 сигнала за принуждение над деца, сочат данните на Агенцията за обществено подкрепяне, представени от министъра на труда и обществената политика Бисер Петков. От тях 347 са сигналите, по които е отворен случай, установено е, че има опасности и са взети ограничения за протекция на децата, посочи Бисер Петков. Тенденцията е за понижаване на случаите на принуждение.

По данни на прокуратурата за 2018 година 2379 малолетни и 1941 малолетни са потърпевши от закононарушения.

Случаите на експанзия в учебно заведение се усилват, като нараства вербалната експанзия. Според данни на Министерството на образованието и науката, за образователната 2017/2018 година е имало 3 616 случаи на експанзия (през образователната 2015/2016 година те са били 3 043).

"Насилието ограбва детството и обезсмисля всички вложения в детското развиване ", съобщи министър Бисер Петков. По думите му насилието над деца е сериозен проблем за всяко общество. Той уточни, че тематиката е публично сензитивна и значима предвид на нуждата от основаване на гаранции за отбрана на децата от всички форми на корист. Бисер Петков напомни, че страната ни е утвърдила конвенцията на Организация на обединените нации за правата на децата още през 1991 година и България към този момент 28 години развива политиките за детето в подтекста на нейните правила. По думите на министъра страната работи както по предварителната защита, по този начин и по превъзмогване на следствията от насилието над деца.

"Насилието над деца е стигнало до размерите на зараза. В света близо 1 милиард малолетни на възраст сред 2 и 17 години са жертва на физическо, прочувствено или полово принуждение всяка година ", сподели Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ - България. Тя уточни, че в Европа има 27 млн. деца обект на контузии. Според нея, в случай че не се вземат ограничения за попречване на насилието, се обезсмислят всички вложения в обучение, ранно развиване и други.

Скендер Сила, представител СЗО за България, съпостави насилието над деца с доста тежко заболяване. Един милиард деца по света страдат от това заболяване, сподели Сила, като по думите му последствията са тежки - изследванията свързват контузиите на децата със полови опасности, опасности от нарушавания на психологичното здраве и самонараняване, както и понижени качества за учене и развиване. На икономическо равнище последствията са, че 4 % от Брутният вътрешен продукт от европейските страни се губи в следствие от насилието, сподели Сила. По думите на Сила задачите са до 2020 година насилието над деца да се понижи най-малко с 20 %.

Джоузеф Агютан, началник за Европа на организацията Тер дез Ом, означи, че сме изправени една пред световна зараза - съгласно изследвания най-малко 50 % от децата по света са подложени на принуждение. Той уточни, че следствията са страшни, както за претърпелите принуждение, по този начин и за идващите генерации, защото моделите се предават.

Георги Богданов от Националната мрежа за децата означи, че у нас не се води статистика какви са икономическите загуби от превъзмогване на следствията от насилието, както и от неосъществения капацитет на децата, които страдат от принуждение. Богданов означи, че децата, претърпели принуждение, са по-малко дейни в публичния живот и в стопанската система. Той цитира няколко проучвания на Националната мрежа за децата. През 2018 година обединяването от неправителствени организации е направило проучване, данните, от което сочат, че две трети от родителите най-малко един път са прибягвали до физическо наказване, а една четвърт не престават редовно да го вършат. 88 % от родителите обаче осъзнават, че физическото наказване не е дейно възпитателно средство.

Медиен разбор пък сочи, че 66 % от мненията в обществени мрежи и медии са в посока заклеймяване на физическото принуждение. Обществото доста по-малко разпознава прочувственото принуждение. Друго проучване от тази пролет, което е националнопредставително, сочи, че над 90 % от пълнолетните българи поддържат като приоритет политиката на страната за развиване на образованието, обществените и здравните услуги за безвредна среда.

Във времето на конференцията родители стачкуваха против политиката на страната във връзка с закрилата на детето. Министър Бисер Петков изрично отхвърли изказванията, че страната има политика против фамилията и децата. Той още веднъж напомни, че тактиката за детето е оттеглена, а законовите постановки, против които стачкуват родителите, са от години, десетилетия. Петков добави, че ще има прецизиране на някои понятия в нормативната уредба, с цел да се понижи чувството в хората, че може да има произвол. "Аз убеждавам, че в институцията, в която работя, вършим всичко допустимо да не се позволява произвол ", съобщи Бисер Петков.

Българските родители и жителите отхвърлят изрично насилието, сподели Георги Богданов. Той счита, че настроенията в протестиращите се подклаждат от извънредно десни организации, които желаят да подкопаят съществени европейски полезности. Според специалиста родителите прибягват към физическо принуждение от боязън, от неведение какво да създадат.

Социологът Антоний Гълъбов акцентира, че българското общество генерира високи нива на експанзия, като освен директното посягане е принуждение, а самата среда на настъпателност, в която пораства, му въздейства. Той счита, че ядрото на агресивното държание са разпоредбите, методът, по който те се създават. По думите на Гълъбов опитите за всяване на суматоха работят с доста базисни страхове. Социологът счита, че механичното преместване на модели не е решение. Протестът потвърждава, че не би трябвало механично да се придвижват общи модели, а би трябвало промяна в народен подтекст, счита Гълъбов. Според него детето е безспорен приоритет на актуалното общество, по тази причина е значимо да се реализира единодушие.

Георги Богданов счита, че услуги за деца, претърпели тежко принуждение, съвсем няма, а тези деца се нуждаят от доста характерна поддръжка. Според министър Бисер Петков това не е по този начин - има 19 спешни центрове за деца с към 260 места потенциал в тях. Там работят специалисти, които да минимизират последствията, които, за жалост, от време на време са за цялостен живот, сподели министърът.

Георги Богданов акцентира, че проблемите идват от три съществени посоки - алкохол, опиати и хазартни занимания. Голям % са и случаите при бракоразвод, в които родителите употребяват децата си като разменна монета. Децата са подложени тогава на тежък психически тормоз.

В събитието вземат участие над 150 специалисти и представители на държавни институции от 10 страни от района (България, Румъния, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания, Косово, Украйна и Гърция), както и авторитетни университетски преподаватели, изследвали задълбочено казуса с насилието.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР