Насилието е сложно понятие и често се разбира като употреба

...
Насилието е сложно понятие и често се разбира като употреба
Коментари Харесай

„Моля, помогнете“: Къде да потърсите спешно помощ в случай на насилие

Насилието е комплицирано разбиране и постоянно се схваща като приложимост или опасност за използване на мощ, което може да докара до пострадване, увреждане, лишаване или даже гибел, показват на страницата си от Съвета на Европа. То може да бъде физическо, вербално или психическо. Световната здравна организация (СЗО) дефинира насилието като „ предумишлено потребление на физическа мощ или власт, чрез опасност или действително, против себе си, против различен човек или против група или общественост, което води до или има възможност да докара до пострадване, гибел, психична контузия, погрешно развиване или лишаване “. Това определение подчертава върху преднамереността и уголемява смисъла на понятието, като включва актовете, произлизащи от властови взаимоотношения. 

По-широкото схващане на насилието включва освен директно „ поведенческо “ принуждение, само че и структурно принуждение, което постоянно е неумишлено. Структурното принуждение произтича от противозаконни и несправедливи обществени и стопански структури и тяхното проявяване в беднотия и всевъзможни типове ограничения, да вземем за пример, допълват още от Съвета на Европа.

Формите на принуждение могат да бъдат групирани по доста способи. Една сходна подредба включва: 

Пряко принуждение, да вземем за пример физическо принуждение и поведенческо принуждение като война, тормоз, домашно принуждение, изолираност или мъчение;

Структурно принуждение, да вземем за пример беднотия и лишаване от съществени запаси и достъп до права; подтиснически системи, които поробяват, сплашват и злоупотребяват с съперниците и с бедните, безвластните и маргинализираните;

Културно принуждение , да вземем за пример обезценяване и разрушение на съответни човешки идентичности и способи на живот, насилието на сексизма, етноцентризма, расизма и колониалните идеологии и други форми на морална изолираност, което рационализира експанзията, доминирането, неравенството и потисничеството.

На каквото и принуждение да сте станали жертва, от , които са световна платформа на УНИЦЕФ и голям брой партньорски организации, споделят потребни връзки и телефони, където може да потърсите подпомагане незабавно.

 enlightened 112  при спешна обстановка, в която живота и здравето – нашето или на различен човек – са директно застрашени и изискват бърза интервенция от полиция, пожарна, незабавна помощ; 

 enlightened 116 111  е националната телефонна линия за деца. Линията е денонощна и безвъзмездна и на нея децата могат да получат прочувствена поддръжка, пространство за шерване, информация за способи за справяне с разнообразни проблеми;

 enlightened 124 123  е линията за онлайн сигурност, на която може да се потърси помощ, при положение на притеснителни изявления, видео, фотоси или друго наличие или държание (като закани и обиди, тормоз, изнудване, кражба на профил или персонални данни, измами или подвеждане), ориентирани към дете. 

 enlightened ​​​​​​​ 0800 1 86 76  e номерът на националната гореща телефонна линия за поддръжка и ориентиране на хора, потърпевши от принуждение. Тя е денонощна услуга за жени, мъже и деца, и техните близки, които са станали жертва на принуждение и употреба. За позвънявания от чужбина всеки ден от 9:00 до 21:00 ч. е открита линията 00 359 2 981 76 86. 

 enlightened ​​​​​​​ pomogni.net  е приложение, което дава опция за търсене на поддръжка. След регистрация с телефон и локация и натискане на бутон, сигналът с телефона, името и адреса на претърпял принуждение човек се изпраща незабавно към телефон 112 и фондация „ Асоциация Анимус “. 

 enlightened ​​​​​​​ 0800 11 977  е номерът на националната телефонна линия, която се поддържа от съдружие " Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола ", и предлага денонощна консултация, профилирана поддръжка и ориентиране в случаи на домашно принуждение. 

 enlightened ​​​​​​​ 0700 18 250  е националната телефонна линия за правна помощ, която работи всеки работен ден от 9:00 до 17:00. На линията може да бъде получен юридически съвет и консултация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР