В сесия, реагираща на стрелбата в училище, законодателят на Републиканската партия в Тенеси разпорежда отстраняване на обществеността от изслушване

...
НАШВИЛ, Тенеси (AP) — Семейства, близки до фатална стрелба в
Коментари Харесай

НАШВИЛ, Тенеси (AP) — Семейства, близки до фатална стрелба в училище в Нашвил, се разплакаха във вторник, след като републикански лидер в Тенеси нареди щат войници, за да изведат тях и други от зала за законодателни изслушвания, докато чакаха да свидетелстват в полза на мерките за контрол на оръжията.

Емоционалната сцена беше само един от няколкото хаотични момента, които избухнаха по време на втория ден от специалните законодателни избори в Тенеси сесия. Републиканският губернатор Бил Лий първоначално призова законодателите обратно в Капитолия, за да обмислят предложението му да държат огнестрелните оръжия далеч от опасни хора.

„Трябваше да говоря, трябваше да свидетелствам“, каза Сара Шуп Нойман, хлипайки и треперейки пред тихата стая на подкомисията на Камарата, контролирана от Републиканската партия, която беше разчистена след известно пляскане от публичната галерия, въпреки че тя седеше тихо и не държеше никакви знаци.

Като родител чието дете посещава The Covenant School, Нойман е сред членовете на семейството, които отчаяно се опитват да се справят с облекчените закони за носене на оръжия в щата, след като стрелец откри огън в тяхното училище и уби три деца и трима възрастни. По-късно й беше позволено да свидетелства срещу законопроект, който позволява на повече учители да носят оръжие в училище. Подкомисията на Камарата на представителите придвижи законопроекта, въпреки че шансовете му изглеждат по-дълги в Сената.

„Ние просто се опитваме да направим нещо“, каза Нойман по-късно пред репортери, докато други родители от Завета се скупчиха около нея. „Това е поразително.“

Въпреки това законопроектът на Лий беше почти победен от републиканското супермнозинство, където законодателните лидери до голяма степен отказаха да разгледат въпроса. Без какъвто и да е дебат, три варианта на подобни предложения за така наречените екстремни заповеди за защита от риск или ERPO, представени от демократа Боб Фрийман от Нешвил, незабавно се провалиха във вторник в същата подкомисия на Камарата, където обществеността беше изгонена.

В първия ден от специалната сесия в понеделник републиканците в Камарата на представителите предложиха нов набор от процедурни правила, които предвиждаха строги наказания за законодатели, които се смятат за твърде разрушителни или разсейващи, и забраниха на посетителите да носят табели в Капитолия и в залите за законодателни изслушвания. Сенатът и Камарата също така подписаха строгото ограничаване на обществения достъп до галериите, където хората традиционно имат право да наблюдават своето правителство в действие.

Действията идват, след като републиканците от Тенеси привлякоха националното внимание за експулсирането на двама млади Чернокожи депутати демократи по-рано тази година за нарушаване на вътрешните правила по време на демонстрация в подкрепа на контрола върху оръжията. Представителите Джъстин Джоунс и Джъстин Пиърсън оттогава бяха възстановени на длъжностите си, но действията предизвикаха шок за способността на републиканското супермнозинство да налага строги наказания на противниците си.

И все пак протестиращите във вторник намериха начини да се противопоставят на нов знак за забрана, появявайки се в залата с послания за контрол на оръжията, изписани върху телата и дрехите им. Други написаха съобщения на телефоните си и ги вдигнаха, за да ги видят законодателите.

Това неподчинение срещна по-сурова реакция, тъй като депутатите нахлуха в стаите на комисиите, за да започнат да обсъждат законодателството.

Алисън Полидор , защитник на контрола върху оръжията от Нешвил, беше ескортирана от стаята за изслушване, защото държеше табела с надпис „1 ДЕТЕ ВСИЧКИ ОРЪЖИЯ“.

„Не казвах нищо. Не правех нищо. Държах табела“, каза Полидор пред репортери извън стаята.

Реп. Лоуел Ръсел, председателят на републиканската подкомисия, също беше предупредил, че може да нареди на всички да напуснат стаята.

Малко след това друг републикански депутат каза, че неговият законопроект е в застой, който позволява на хората с разрешително за носене на оръжие да носят оръжия K-12 и собственост на колежа, ако знаят, че училището няма въоръжена охрана. Това съобщение накара някои защитници на контрола върху оръжията в тълпата да избухнат в аплодисменти.

„Ще млъкнем ли и ще слушаме, или ще седим там и ще ръкопляскаме?“ Ръсел каза.

Когато някои продължиха да ръкопляскат, Ръсел каза: „Добре, войници, давай да разчистим стаята.“

На членовете на медиите беше позволено да останат, а на някои членове на обществеността, които свидетелстваха по законодателство, бяха допуснати.

„Дадохме им три или четири пъти да не правят изблици по време на изслушването в комисията и за съжаление те продължиха след три, може би четири предупреждения,“ Ръсел каза пред Асошиейтед прес след това. „Така че, за съжаление, просто така става, ако не спазват правилата.“

След като публиката беше изгонена, на Нойман беше позволено да се върне, за да свидетелства срещу законопроекта, който позволява повече въоръжени учители. Тя каза, че ръцете на учителите от Съглашението са треперели толкова силно онзи ден, докато са се опитвали да държат децата тихи, сигурни, скрити и сигурни, че не биха могли да боравят с огнестрелно оръжие.

„Те са герои. Те въведоха перфектно всеки протокол“, каза Нойман. „И те не биха могли да направят тези неща, ако също е трябвало да бъдат въоръжени и да излязат и да атакуват стрелеца.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР