Нашият стремеж България да бъде просперираща и модерна държава може

...
Нашият стремеж България да бъде просперираща и модерна държава може
Коментари Харесай

Радев: България може да бъде просперираща и модерна държава само с уважение и признателност към хората на прогреса и науката

Нашият блян България да бъде просперираща и съвременна страна може да бъде реализиран единствено с почитание и благодарност към учените и изобретателите, към хората на напредъка и науката. Това съобщи президентът Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на на тържествена гала по регистриране на български откриватели и изобретатели в учредената през 1981 година „ Златна книга “ на Патентното ведомство на Република България. Тържествената гала, която отбелязва навършването на 40 години от началото на самодейността, се организира в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, оповестиха от президентския прессекретариат.

„ Златната книга “ на Патентното ведомство се отваря един път в годината, с цел да бъде попълнена с имената на най-изявените български откриватели и изобретатели. Тази година отличени са изобретателят доцент доктор инж. Стоян Гишин, чието откритие редуцира два пъти времето за произвеждане на батерии и значително лимитира нездравословното въздействие върху околната среда, както и авторски колектив от Института по лозарство и винарство в Плевен, основал над 10 нови сорта грозде. „ Нека всеки ваш план да носи триумф за вас и за България! “, пожела президентът на отличените.



Със своите достижения българските учени са съдействали за напредъка на страната ни и за издигане на нейния авторитет, уточни президентът Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на в словото си. Държавният глава поздрави Патентното ведомство и членовете на журито за опцията първи да се допрян до новото и да оценят изобретенията и откритията, които способстват за развиването на България. „ Всяка даже дребна концепция, има възможност да съдържа нещо революционно и ново за света “, сподели президентът и добави, че създателите би трябвало да бъдат насърчавани да разкриват цялостния капацитет на своите хрумвания, а поддръжката към българските надарени учени и изобретатели ще способства за по-добра иновационна среда и повишение на конкурентоспособността на страната.

Изследователят доцент доктор инж. Стоян Гишин, който е създател и съавтор на 29 изобретения, предпазени в България и чужбина открои приноса на своя екип за всеотдайната работа по създаването на артикули с висока добавена стойност. Иновациите на инж. Гишин икономисват над 20% от потреблението на електрическа енергия, редуцират над два пъти времето за произвеждане на батерии и доста лимитират въздействието върху природата. „ За мен през днешния ден е най-големият ден “, сподели инж. Гишин и благодари за признанието да бъде вписан в „ Златната книга “ на Патентното ведомство.



От името на отличения авторският колектив от Института по лозарство и винарство в Плевен в състав проф. доктор Мирослав Иванов, доцент доктор Здравко Наков, доцент доктор Татяна Йончева и доцент доктор Ваньо Хайгъров, се изрече шефът на института проф. доктор Иван Пачев, който уточни, че за повторно след 1990 година техен екип е отличен в „ Златната книга “ и одобряват това като огромно самопризнание. Създадените от авторския колектив над 10 сорта лози са подобаващи за произвеждане на екологично чиста продукция с по-ниска себестойност, характеризиращи се с положителни агробиологични и софтуерни индикатори и с нараснала резистентност на ниски зимни температури.



По време на церемонията ръководителят на Патентното ведомство проф. доктор Владя Борисова означи в словото си, че за първи път от 40 години българските изобретатели са отличени на такова високо ниво. Генералният шеф на Световната организация за интелектуална благосъстоятелност Дарен Танг също поздрави отличените посредством особено видео послание.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР