Нашият протест беше професионален, защото искаме да запазим Националния институт

...
Нашият протест беше професионален, защото искаме да запазим Националния институт
Коментари Харесай

НИМХ: Протестът ни беше професионален и за запазването на института като научна организация

Нашият митинг беше професионален, тъй като желаеме да запазим Националния институт (НИМХ) като научна организация и да продължи да бъде конструкция, която да обслужва доста институции в страната. Сега обслужваме осем министерства и техните структури, съобщи през днешния ден на конференция генералният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.

Протестът на учените от Национален институт по метеорология и хидрология е професионален и е обвързван с прекосяването от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Решихме през вчерашния ден да прекратим митинга, тъй като се появиха разнообразни отзиви, че е бил манипулиран и политически зает, съобщи шефът.

" През 2018 година Национален институт по метеорология и хидрология беше заставен да излезе от Българска академия на науките, с цел да оцелее, тъй като Общото заседание на Българска академия на науките одобри нови правила за систематизиране на бюджетната дотация. Тогава стартира разпад на Национален институт по метеорология и хидрология и съвсем всеки ден постъпваха по 10 заявки за овакантяване на института. Единственият ни вид тогава беше Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от Българска академия на науките и да се финансира от МОН ", разяснява проф. Брънзов.

Той напомни, че беше квалифициран Закон за Национален институт по метеорология и хидрология, само че не доближи времето на 44-ото Народно заседание да го одобри. Сега прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите става посредством промени в Закона за водите.

Директорът на Национален институт по метеорология и хидрология в този момент се избира от Научния ни съвет, който предлага на министъра на образованието и науката назначението му, изясни проф. Брънзов. Той сподели, че в промените в Закона за водите не се планува такава процедура и императивно е заложено генералният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология да се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите.

Това е особено за администрацията, където назначенията, в огромна степен, са политически. Ще изчакаме приемането на този текст на второ четене в Закона за водите от Народното събрание, а неизяснените аспекти за прехвърлянето ни от МОН за Министерство на околната среда и водите са причина да запазим протестната си подготвеност, добави проф. Брънзов.

По думите му Национален институт по метеорология и хидрология е посочил, че приложна просвета може да се прави по-успешно отвън Българска академия на науките.

" Ако Законът за водите бъде признат в този тип, в който е в този момент, а това е най-вероятно - за прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология към Министерство на околната среда и водите, ние, сме хора дисциплинирани и законът би трябвало да се съблюдава, и ще го спазим ", разяснява още той. 

Той посочи, че метеоролозите и хидролозите ще продължат да се интересуват обаче какво ще се случи с правилника и с научната автономност на Национален институт по метеорология и хидрология, и означи, че ще е тъпо, в случай че стартират да напущат експерти от института.



Камелия Димитрова - заместник-директор на филиала на Национален институт по метеорология и хидрология в Кюстендил, сподели, че учените се тормозят, тъй като генералният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология ще се избира еднолично от министъра на околната среда и водите.

Весела Стоева от филиала на Национален институт по метеорология и хидрология във Варна изрази терзанието на учените: " Национален институт по метеорология и хидрология да не се трансформира във ведомствена работа на Министерството на околната среда и водите ". Тя сподели, че е имало предложение от страна на Национален институт по метеорология и хидрология да преминат на непосредствено послушание на Министерския съвет ".

Павел Вапцаров - шеф на филиала на Национален институт по метеорология и хидрология в Плевен, съобщи, че учените се тормозят при прекосяването на Национален институт по метеорология и хидрология към Министерство на околната среда и водите да не се получи опълчване на научната и оперативната активност в института, като заплащането да зависи напълно от оперативните данни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР