Нашият преход беше тотално окупиран от групировките, които създаде бившата

...
Нашият преход беше тотално окупиран от групировките, които създаде бившата
Коментари Харесай

Стоян Михалев, ДБ: Мутренският модел на СИК се настани трайно в управлението на България

" Нашият преход беше тотално окупиран от групировките, които сътвори някогашната Българска комунистическа партия и Държавна сигурност, която бе нейният наказателен уред. Тези хора, както виждаме, към този момент 30 години преобладават в политическия и икономическия ни живот и това явно стопира нашето развиване ", добави по тематиката националният представител.

Той даде своя коментар и за Комисията по проверката на ръководствата на ГЕРБ, която започва в 45-ия Парламент и продължава работата си в 46-ия настоящ Парламент: " От " Демократична България " поддържаме нейното основаване и ще участваме в нея (б.р. персонално Михалев не е част от тази комисия), тъй като там ще се разбере по какъв начин тъкмо са разходвани общите ни средства. Тези случаи, които излязоха, свързани с така наречен " in house " поръчки, които разбирате, че са една доста комфортна форма, с цел да бъдат раздавани парите от властимащите към техни близки стопански кръгове. На процедура по този начин се отстрани конкурентното начало при публичните и при държавните поръчки, тъй като поръчителят не търси реализатори, а непосредствено, без участници в конкурс, назначава къде да бъдат разходвани средствата ".

" Мутренският модел на СИК се настани трайно в ръководството на България. Това, което е учил Пашата, това, което е учил Борисов и изобщо това, което са учили в тази формация от техните обучители и треньори от Държавна сигурност, е, че би трябвало да се обграждаш със подвластни хора. Ако искаш добре да ти бъде свършена мръсната работа, слагай отговорници да бъдат подвластни хора. Тези министри, които обслужваха Борисовите ползи, изключително тези, които не бяха част от ГЕРБ, а външни, внезапно припознали ГЕРБ, на всички тях им бяха задействани понякога някакви каузи. Винаги на трупчета им се държат най-малко едно-две каузи, с цел да може да бъдат послушни. По същия метод се раздават концесионни контракти на хора, които е ясно, че са подвластни, тяхната биография е изтъкана от зависимости и могат постоянно да бъдат държани на пай мотив през техните зависимости ", разяснява Стоян Михалев.

Водещата го запита по какъв начин си показва изчегъртването на групировките, а той ѝ отговори по следния метод: " Представям си, че хора, престъпили закона, би трябвало да носят отговорност за това нещо и по никакъв метод да не могат да бъдат покривани от прокурори, съдии, следователи и така нататък Какъв е смисълът от огромната промяна на смяната - нашата концепция е, че всеки български жител, без значение дали има дребна фамилна компания или взе участие в някаква голяма корпоративна конструкция, той би трябвало да бъде еднакъв пред закона. Всички би трябвало да бъдат равни пред закона - това е нашата визия за смяна. В момента не се случва това. Вижда се, че за едни законите важат по един метод, а за други по различен метод ".

Народният представител от " Демократична България " посочи това, че 45-ият Парламент е приключил нещо доста значимо. А точно да направи позитивни промени в Изборния кодекс, които, дружно с положителната работа на служебното държавно управление по пресичането на купения избор, са благоприятствали за едни почтени избори на 11 юли.

Дали има други като Бойко Рашков в системата, запита Лили Маринкова, а Стоян Михалев отговори по този начин: " Аз имам вяра, че има доста почтени български жители, в това число и в правоохранителната система, на които им е дотегнало от това послушание на едни нискочели хора, които по чисто мутренски фасон управляваха страната толкоз години. Възможно е да се откри министър, даже да не е персонално господин Рашков, който да продължи този път. Нямам визия кое ще бъде назначението за вътрешен министър, само че ми се желае тази линия да продължи, тъй като в последна сметка смяната значи освен на думи да си приказваме какво би трябвало да се промени и да си го повтаряме от години. Наша заслуга е, на " Демократична България ", че преди 3-4 години това беше един бутиков вътрешен диалог сред нас - за така наречен правосъдна промяна. Тогава доста хора ни нападнаха: " Това хубаво го говорите, само че то не касае никого, с изключение на вашите най-тесни партийни структури и сподвижници ". Ние наложихме тази тематика в обществото по този начин, че тя в действителност се възприема от всички и това е дневен ред на обществото. Това значи, че е назрял моментът да влезе и в нормотворчеството, тъй като хорските настройки явно ще бъдат отразени в нормотворчеството ".

В развой на диалога стана ясно, че е имало среща на хора от парламентарната група на " Демократична България " със служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров. Тя е била по отношение на изчезналата Национална детска болница и съпътстващите проблеми от нейната липса. На срещата се е стигнало до умозаключение, което може е решаващо в позитивна посока за децата на България, се разбра от казаното от Стоян Михалев. " Това, до което стигнахме като краткотрайно решение, до момента в който се построи такава болница, е да бъде дадена опция на сегашната педиатрия да бъде преместена в Правителствена болница. Там има допустимо най-съвременната инсталация (б.р. и доста ниска ангажираност на леглата от 20%), която е нужна за всяко едно проучване и лекуване. Същевременно там ги има и всичките минимални условия, всичко, което е належащо за обслужването на един пациент. Не може страната да дотира не знам си какъв брой кревати за не знам си какъв брой милиона на година, с цел да могат да бъдат обезпечени местата на министри, депутати и на дипломатическия корпус, а в същото време от всички 100 кревати, да речем, които се дотират от страната, единствено 9 да са били наети за целия този интервал. Това не дава отговор на никакви индикатори, а в последна сметка тези деца имат потребност от помощ в този момент. Затова е доста редно да създадем това. Като общество сме доста длъжни да създадем нещо за тези деца и това е едно решение, което може да помогне ", безапелационен бе националният представител от " Демократична България ". Служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров е изразил подготвеност да поддържа такова решение и парламентарната група на " Демократична България " ще търси поддръжка за него, стана ясно още от описа на Михалев. Той също по този начин посочи, че депутатите и министрите не са по-специални от другите хора и могат да се лекуват във всички останали лечебни заведения в страната.

Към финала на диалога Стоян Михалев разяснява възможностите за основаване на държавно управление в границите на настоящото 46-то Народно заседание: " Има светлина в тунела. Не сме чули за лица (б.р. бъдещи министри). Единственото, което знаем е, че ще бъде спазено нашето изискване да няма хора, свързани с някогашната Държавна сигурност. За нас това е извънредно значимо изискване - лустрационният принцип. Не можем да си представим, че ще борим сикаджийски схеми с тези, които са ги основали - офицери от Държавна сигурност ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР