Нашият мозък не спира да работи, дори когато спим. Спокойно

...
Нашият мозък не спира да работи, дори когато спим. Спокойно
Коментари Харесай

Странните номера, които мозъкът ни погажда

Нашият мозък не стопира да работи, даже когато спим. Спокойно можем да кажем, че той е един от най-активните, витално значими и в същото време мистериозни органи от човешкото тяло. Понякога даже е плашещо какъв брой доста науката не знае за мозък а. А той пък доста постоянно ни погажда разнообразни номера, за които даже не си даваме сметка.

Запознайте се с тези шест странни номера , с които мозък ът ни си играе с нас: 

Ефект на Форер

 

Този психически феномен се показва във вярванията на хората, че дадена информация се отнася за тях, а в действителност тя е напълно обща. Най-ярък образец за това хороскопите, написа lifezone.bg. След като прочетем посланието за нашата зодия, ние решаваме, че то е написано тъкмо за нас и откриваме себе си в общи характерности, които, в случай че бъдем реалистични, цялото човечество може да споделя.

Това се случва и когато прочетем даден неопределен пост на наш другар в обществените мрежи и решим, че той се отнася тъкмо нас. Това важи с особена мощ, в случай че постът е и с отрицателни отенъци.

Илюзия за бистрота

 

Често считаме, че нашите страсти са забележими за другите. Има огромна разлика обаче сред това, което усещаме и това, което другите считат, че усещаме. На това се дължат и огромна част от недоразуменията най-много в сантименталните връзки.

Подхлъзване на Фройд

 

Понякога споделяме нещо, което въобще не желаеме и не сме считали да кажем. То е резултат от " подхлъзването " на несъзнателния ни разум или подсъзнанието в съзнателното ни държание. Така можем да назовем колегата си с името на някогашния, да вземем за пример. Според Фройд това се случва под въздействието на тайните или потиснатите ни стремежи.

Евристичната наличност

 

В този случай мозък ът ни обезпечава директен път към избрани образци по тематиката, която ни интересува на момента. Тези бързи образци ни оказват помощ да вземем решение, изключително когато сме притиснати от времето.

Фалшива памет

 

Фалшивите мемоари ни карат да бъдем по-предпазливи и деликатни. Ако в предишното сме не запомнили ютията включена и тя е нанесла провали, всякога, когато я използваме, ще се колебаем дали сме я изключили. Почти постоянно механично вършим изключването на електрическите уреди, поради което мозък ът ни не се старае да запомня тази информация. Все отново има доста по-важна такава за депозиране, само че това не ни пречи да изпаднем в дива суматоха, откакто към този момент сме на открито, и да се чудим изключихме ли пресата за коса или котлона, преди да излезем.

Психолозите дават забавен съвет, който да ни оказва помощ в такива обстановки. Те споделят, че е добре човек да направи нещо малко и извънредно, до момента в който изключва уреда, с цел да може мозък ът да се изненада и да запомни случилото се. Например, до момента в който изключвате фурната, пребройте обратно от 10 до 1. Мозъкът сигурно няма да го чака и ще запомни тази нова информация, а вие ще сте спокойни, че нищо у дома не работи без вашия контрол.

Теория на ироничните процеси

 

Когато не желаеме да мислим за нещо несъмнено, нашият разум ни го натрапва по всички вероятни способи. Тези мисли постоянно са потискащи и неприятни и ние по всякакъв начин се опитваме да избягаме от тях. Иронията е в това че колкото повече ги потискаме, толкоз повече те ни идват на разум.

Снимка: Pixabay

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР