Нашите статистики сочат, че само за декември има ръст от

...
Нашите статистики сочат, че само за декември има ръст от
Коментари Харесай

22% ръст на турските туристи в България

Нашите статистики сочат, че единствено за декември има растеж от 22 % на турските туристи, сподели министърката на туризма Зарица Динкова при започване на кръгла маса на тематика „ Ролята на страната и туристическите сдружения за увеличение на двустранния туристопоток сред България и Турция “, която се организира в Банско. Динкова уточни, че е извънредно значимо тази наклонност да продължи и да бъде улеснена. 

Министърката сподели, че се водят диалози както с представители на турската страна, по този начин и с българското Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи по отношение на това да бъде омекотен и интензивен процесът на издаване на визи за турските туристи. В тази връзка Министерство на туризма има концепция, която ще бъде препоръчана и която би трябвало да облекчи издаването на визи, уточни Зарица Динкова. 

Министърката на туризма изрази вяра, че въздушният Шенген ще даде опция на тези турски туристи, които имат шенгенски визи, по-свободно и по-лесно да могат да влизат в страната.  

Във връзка с туристите от разнообразни страни, министър Динкова разяснява, че след рецесията с израелския туристически пазар рекламата на българския туризъм незабавно е пренасочена към прилежащите пазари и уточни, че всички посетители на България са еднообразно значими и скъпи.

Кръглата маса се провежда от Съюза на туристическия бизнес в Банско и цели да се начертаят задачите за развиване за слагане на едно по-високо равнище за туризма, сподели при започване на форума ръководителят на локалния туристически съюз Малин Бистрин. Участници в днешната кръгла маса са представители на туристическия бизнес от Банско и прилежащите обитаеми места, от Сандански. В нея взе участие и ръководителят на Управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара, представители на туристическия бизнес и на медиите в Турция. 

В началото на срещата заместник-кметът на Банско Сашка Въчкова сподели, че главните проблеми пред туристическия бизнес се знаят, само че се търсят непрекъснати решения „ и когато страната е до нас, тогава имаме вяра, че можем да решим някои от проблемите “. Сашка Въчкова благодари на всички представители на бизнеса, които участват на днешната среща и на представителите на концесионера на ски зоната в Банско – „ ЮЛЕН “ АД, „ тъй като са една от главната причина да има туризъм в региона “.  

Във връзка с гостуването в планинския курорт на представители на Република Турция, заместник-кметът на Банско уточни като данни, че през 2023 година броят на турските туристи е доста по-голям спрямо 2022 година През миналата година броят на турските туристи е близо 5000, с осъществени над 17 300 нощувки, до момента в който през 2022 година към 2000 туристи от Турция са посетили Банско, като осъществените нощувки са близо 6300. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР