Нашите статистики сочат, че само за декември има ръст от

...
Нашите статистики сочат, че само за декември има ръст от
Коментари Харесай

Министър Динкова: Само за декември имаме ръст от 22% на турските туристи

Нашите статистики сочат, че единствено за декември има растеж от 22% на турските туристи, сподели министърът на туризма при започване на кръгла маса на тематика „ Ролята на страната и туристическите сдружения за увеличение на двустранния туристопоток сред България и Турция “, която се организира в Банско. Министър Динкова уточни, че е извънредно значимо тази наклонност да продължи и да бъде улеснена. 

Министърът на туризма сподели, че се водят диалози както с представители на турската страна, по този начин и с българското Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи по отношение на това да бъде омекотен и интензивен процесът на издаване на визи за турските туристи. В тази връзка Министерство на туризма има концепция, която ще бъде препоръчана и която би трябвало да облекчи издаването на визи, уточни. 

Министърът на туризма изрази вяра, че въздушният Шенген ще даде опция на тези турски туристи, които имат шенгенски визи, по-свободно и по-лесно да могат да влизат в страната.  

Във връзка с туристите от разнообразни страни, министър Динкова разяснява, че след рецесията с израелския туристически пазар рекламата на българския туризъм незабавно е пренасочена към прилежащите пазари и уточни, че всички посетители на България са еднообразно значими и скъпи.

Кръглата маса се провежда от Съюза на туристическия бизнес в Банско и цели да се начертаят задачите за развиване за слагане на едно по-високо равнище за туризма, сподели при започване на форума ръководителят на локалния туристически съюз Малин Бистрин. Участници в днешната кръгла маса са представители на туристическия бизнес от Банско и прилежащите обитаеми места, от Сандански. В нея взе участие и ръководителят на Управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара, представители на туристическия бизнес и на медиите в Турция. 

В началото на срещата заместник-кметът на Банско Сашка Въчкова сподели, че главните проблеми пред туристическия бизнес се знаят, само че се търсят непрекъснати решения „ и когато страната е до нас, тогава имаме вяра, че можем да решим някои от проблемите “. Сашка Въчкова благодари на всички представители на бизнеса, които участват на днешната среща и на представителите на концесионера на ски зоната в Банско – „ ЮЛЕН “ АД, „ тъй като са една от главната причина да има туризъм в региона “.  

Във връзка с гостуването в планинския курорт на представители на Република Турция, заместник-кметът на Банско уточни като данни, че през 2023 година броят на турските туристи е доста по-голям спрямо 2022 година През миналата година броят на турските туристи е близо 5000, с осъществени над 17 300 нощувки, до момента в който през 2022 година към 2000 туристи от Турция са посетили Банско, като осъществените нощувки са близо 6300, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР