Нашите отношения не трябва да почиват на благодарността, а на

...
Нашите отношения не трябва да почиват на благодарността, а на
Коментари Харесай

Румен Радев с горещ коментар за покупката на F-16 и отношенията ни с Русия

 Нашите връзки не би трябвало да почиват на благодарността, а на истината. Това сподели президентът Румен Радев в отговор на въпрос за какво България е по- признателна на Русия, в сравнение с Русия на България в изявление за предаването " Панорама " по Българска национална телевизия.

" През последните 30 години беше направено значително тази истина да бъде изопачена и забравена. И по тази причина в този момент лекуваме раните и на двете страни ", разяснява президентът.

Румен Радев изрично съобщи, че България би трябвало да отстоява своето място на цивилизационната карта на Европа, както и историческата истина.

" А тя е, че България е била значим фактор в европейската просвета. И България е дала духовното начало на Русия - по този начин, както го твърди акад. Дмитрий Лихачов - и писмеността, и православната религия, и старобългарския църковнославянски език. И аз тези неща неслучайно ги изтъквам, цитирах ги и на форума. Когато споделих тези думи на форума, аз съм ги взел от него. Това е самопризнание ", уточни президентът.

Попитан не е ли моментът в този момент обществено да отхвърли всякаква интервенция на съветско задкулисие в избора му за президент, Румен Радев отговори: " Интригите на това задкулисие са ориентирани против мен, а то си има и своите поддръжници в България. Няма да се впускам в конспирология кое е това задкулисие, кои са му поддръжниците. Мога единствено да кажа, че - да, има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България, само че аз съм възпитаван в напълно други идеали. За мен България постоянно е била преди всичко и в никакъв случай не съм реализирал нещо за сметка на страната си. Напротив, доста пъти съм рискувал живота си за нея ".

Президентът разяснява за следващ път и покупката на изтребителите F-16 от Съединени американски щати, като съобщи, че с цел да бъдем пълноценни съдружници би трябвало да имаме боеспособен аероплан, а не аероплан за авиошоу.

" За страдание, дебатът за покупката на F-16 от дълго време се изроди и излезе отвън обсега на обективните критерии. След опорочената процедура за избор с претекст малцина, скъпи, само че с огромни благоприятни условия самолети, в този момент се движим към малцина, към момента скъпи, само че със грубо орязани качества “, разяснява президентът.

Той посочи, че F-16 е аероплан с високи модерни качества, а с такива също са " Юрофайтър “ и " Грипен “.

" Самолетът е единствено на върха на голяма пирамида, на комплициран пакет, който включва и самолетите, и въоръжението, и спомагателното съоръжение, и наземното съоръжение за поддържка и логистика, за разбор и подготовка на задачите, образованието на летците и техниците. Ако един от тези съставни елементи не е пълностоен, бойните благоприятни условия фрапантно се свиват “, обърна внимание президентът.

Радев уточни, че действителностите разкриват непрестанно наивността и неподготвеността на държавното управление във връзка с американското законодателство.

" За да влезем в някаква допустима цена, държавното управление предприе ход за събаряне на цената посредством единствения вероятен начин- орязване на пакета, и то грубо “, акцентира той.

" Оттук нататък какви са вероятните дейности. Ето при нас са американските сътрудници за последни разяснения на пакета. Силно се надявам, че държавното управление няма да допусне за тази цена, да вземе аероплан без качества, другояче това ще бъде безконтролно “, посочи Радев.

Той посочи, че се явява прикрит разход от към още 1 милиарда лв., който държавното управление би трябвало да даде.

" Ако не го даде в този момент, тези 3 милиарда, изникват доста въпроси. Кога този аероплан ще придобие цялостни многоцелеви благоприятни условия, цялостния пакет въоръжение, по този начин както сме декларирали, и доста други въпроси. Рискуваме и поддръжката му, тъй като липсват редица значими детайли от неземния пакет съоръжение “, сподели още президентът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР