Нашите кучета ни разбират по-добре, отколкото им се приписва –

...
Нашите кучета ни разбират по-добре, отколкото им се приписва –
Коментари Харесай

Вашето куче разбира какво казвате по-добре, отколкото си мислите: Ново проучване

Нашите кучета ни схващат по-добре, в сравнение с им се приписва – и учените споделят, че имат доказателства за мозъчните талази, с цел да го потвърдят.

Поставяйки електроди на главите на 18 домашни кучета, откривателите откриха поразителни доказателства, че животните не просто разпознават моделите на звука, които излизат от устата на притежателите им, те в действителност осъзнават, че избрани думи се отнасят до съответни обекти. Констатациите бяха обявени в списанието Current Biology.

" От десетилетия се водят диспути дали животните са способни на такова равнище на абстракция ", споделя ръководителят на проучването Мариана Борос, невролог и етолог от университета Eötvös Loránd в Будапеща, Унгария. Експериментите с кучета събарят уникалността на хората " малко ".

Няколко изключителни кучета са подготвени да научат имената на стотици предмети. Сред най-уважаваните е Часер, бордър коли от Южна Каролина, което може да си спомни имената на повече от 1000 играчки.

Борос се чудеше дали повече кучета схващат, че думите имат смисли, само че просто нямат метод да го покажат. Дори когато кучетата съумеят в поведенческите проучвания, тя сподели: " Никога не знаеш тъкмо какво се случва в мозъка ".

Така тя се въодушевява от откриватели, които учат езиковата обработка при хората и се добра до машина за електроенцефалограма. ЕЕГ мери мозъчните талази и може да реши разликата сред невронните отговори на дума, която се чака, и дума, която наподобява излиза от лявото поле.

С малко почистващо средство, малко проводим крем и марля, откривателите свързали електродите на ЕЕГ с главите на 27 кучета. След това кучетата слушаха записи на притежателите си, употребявайки познатите думи в елементарни фрази като: " Луна, ето я топката ".

След къса пауза притежателят се появи зад прозорец с предмет в ръката си. Понякога това беше обектът, упоменат в изречението; Понякога не беше. Така или другояче, електродите записват дребни напрежения от мозъка на кучетата, до момента в който съзерцават това, което са чули и видели.

Тестовете не престават толкоз дълго, колкото кучето е готово да остане на постелката си и да взе участие, сподели Борос.

  " Изследванията на ЕЕГ с кучета са много лесни за осъществяване ", сподели тя. " Те нямат потребност да вършат нищо. Те просто си легнаха. "

18-те кучета, които са съумели да преминат през минимум 10 изпитвания, са включени в разбора. С всички, като се изключи четири от тези животни, ЕЕГ разкриха друг модел: Вълновите сигнали се потопиха доста по-ниско, когато имаше съвпадане сред думата и обекта, в сравнение с когато нямаше.

Това припомня за разликата, следена в ЕЕГ, когато хората се сблъскват с дума, която наподобява не на място, като да вземем за пример молба да измиете ръцете си със сапун и кафе. Невролозите интерпретират това като знак, че мозъкът чака друга дума - " вода " вместо " кафе " - и би трябвало да свърши спомагателна работа, с цел да разбере изречението.

Борос и нейните сътрудници постулират, че същото се случва и в мозъка на кучетата: След като чуят притежателя си да употребява думата за обект, те го извикаха в мозъка си в очакване да го видят. След това, когато се появи обект, това беше или нещото, което чакаха, или нещо, което ги хвърли за цикъл. Причината, заради която кучетата можеха да кажат, че нещо не е наред, беше, че разбираха изречената дума.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР