Нашите колеги от Северна Македония не могат да допуснат мисълта

...
Нашите колеги от Северна Македония не могат да допуснат мисълта
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Македонските колеги в комисията не могат да допуснат мисълта за обща история

Нашите сътрудници от Северна Македония не могат да позволен мисълта за обща история, което е заложено в Договора за другарство и добросъседство. Те отхвърлят да даваме оферти за взаимни празнувания на забележителни персони, които са значими за двете модерни страни.

Това разяснява проф. Ангел Димитров, съпредседател от българска страна на Смесената българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси след днешното онлайн съвещание на комисията.

" Тази година има кръгла годишнина от появяването на сборника на братя Миладинови - две персони, които са еманация на културното развиване в района. Те (македонците - бел.ред.) към този момент демонстрират цялостно отвращение да се направи взаимно честване на тези две персони. Дори кръглата годишнина от рождението на Гоце Делчев през 2022 година провокира у тях отвращение да бъде препоръчана за взаимно честване на двете държавни управления ", даде образец проф. Димитров.

Днес до обяд сме работили по формулировката на един текст за Цар Самуил, за края на Първото българско царство, наследниците му и Богомилството. Направихме изпитание да реализираме някакво единодушие, само че още веднъж беше отказано. Малко мъчно ще излезем от 10-11 век, тъй като нашите сътрудници не демонстрират предпочитание да изоставен личната си интерпретация за това историческо време, разкри историкът.

Нашето очакване е да стартираме взаимно да почитаме научните критерии, правила и стандарти. Казвам това, тъй като когато в един учебник се интерпретира едно историческо време, могат да бъдат показани освен гледните точки в двете страни, само че и преобладаващата позиция на международната историческа просвета. За нашите сътрудници се оказа, че тази позиция е някак си апропо, уточни проф. Димитров.

" Оказа се, че нашите сътрудници се опасяват от представянето даже на нещо биографично, обвързвано с Гоце Делчев. Опитват се да пренесат ретроактивно отношението си към него от съвременността към предишното. Те просто подценяват, че биографията е житейската основа при построяването на една историческа персона. Тя е насочна точка за разбирането за какво актуалните генерации са приели делото на тази персона като нещо значимо и доста ", изясни ръководителят на взаимната комисия.

Всичко това акцентира едни съществени разлики. За страдание всичките ни опити да създадем някаква стъпка наред, още веднъж се сблъскаха в една стена на реплика на сериозна активност. Декларативно поднасяните изказвания на нашите сътрудници, че желаят развиване напред потъват в издълбаната от тях яма на нежеланието въобще да има обща история.
https://www.facebook.com/btvnews/videos/974624493093794


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР