Нашите двудневни разговори не доведоха до нещо, което заслужава внимание“.

...
Нашите двудневни разговори не доведоха до нещо, което заслужава внимание“.
Коментари Харесай

Без съществени резултати след двидневни преговори между София и Скопие по историческите въпроси


„ Нашите двудневни диалози не доведоха до нещо, което заслужава внимание “. Това съобщи проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси с районен съд Македония, представен от БГНЕС.

По време на срещата е обсъждана тематиката за края на Първото българско царство /1018 г./, неговите владетели, на първо място цар Самуил.

„ Спокойно мога да кажа, че диалогът беше безусловно ялов. Стигнахме до там, че с цел да не изпадаме в едни безсмислени диалози на тази тематика я отложихме, само че не сложихме завършек на нейното разискване “, сподели проф. Димитров. Според него работата на комисия та се върти в кръг, който той не би желал да дефинира като обаян.

Той акцентира, че методът, по който македонски сътрудници се пробват да интерпретират история та, е мощно уязвим и не е съгласуван с историческата истина, както и с достиженията на международната медиавистика – науката, която учи междинните епохи.

В същото време проф. Димитров акцентира, че „ оставяме отворена вратата, желаеме да стигнем до някакъв резултат “.

„ За да не бъдат напълно безплодни диалози , предложихме да продължим с една обвързвана директно с това историческо време – въстанията на Петър Делян и Георги Войтех. Те са определяни като въстания, които би трябвало да възстановят българската страна. Това е значимият акцент. Но все пак и по тази тематика не успяхме да стигнем до на никое място “, сподели ученият.

Той съобщи, че македонските сътрудници безусловно не желаят да се спомене, че има обща история.

„ А общата история е това положение от далечното минало, което дава една гаранция за понижаване на взаимното напрежение. Това ще бъде един знак, че Договорът за другарство и добросъседство ще получи развиване в онази част, която е обвързвана с работата на взаимната комисия “, съобщи проф. Димитров.

Той счита, че постигането на резултат зависи единствено от политическата воля в районен съд Македония. Би било по-лесно, в случай че нашите сътрудници историци стартират да работят за смяна на всеобщите настройки в обществото към нас, сподели българският академик.

Проф. Димитров уточни, че комисия та е основана като функционалност на Договора за другарство и добросъседство, подписан през август 2017 година Желанието този контракт да се извърши, значи, че тази комисия би трябвало да работи, добави той.

Единственото по което е реализиран прогрес е завършването на протоколите от 11 среща.

Следващата среща на смесената комисия ще се организира при започване на юни.

„ Стигнахме до единодушие да има последваща среща. Тя ще се организира при започване на юни. Предложихме на нашите сътрудници братя Миладинови и техният възпитаник Григор Пърличев да станат тематика на разискване на идната среща. Не срещаме единодушие от тяхна страна. Не си казахме нито една дума и за предлагането за взаимно честване на Гоце Делчев. Нашите сътрудници не демонстрират особена интензивност по тези въпроси “, сподели проф. Ангел Димитров.

Днес се организира 13-ото съвещание на комисия та, състояло се посредством видеоконферентна връзка на 22-23 април 2021 година

Това е втората среща за тази година. Очаква се през тази година да бъдат извършени общо 5 срещи. През по-голямата част от предходната година Комисията не работи поради изборите в районен съд Македония, които се организираха още през лятото.

Темата за цар Самуил беше обсъждана още при започване на работата на Комисията. Преди към две години българските и македонски учени бяха постигнали непълен консенсус за цар Самуил , който е основал една огромна българска страна и е последовател на българската царска династия. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР