Нашите двудневни разговори не доведоха до нещо, което заслужава внимание“.

...
Нашите двудневни разговори не доведоха до нещо, което заслужава внимание“.
Коментари Харесай

Проф. Димитров: Само от политическата воля в РС Македония зависи резултатът от съвместната комисия

„ Нашите двудневни диалози не доведоха до нещо, което заслужава внимание “. Това съобщи проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси с районен съд Македония, съобщи БГНЕС.
По време на срещата е обсъждана тематиката за края на Първото българско царство /1018 г./, неговите владетели и на първо място цар Самуил.
 Проф. Ангел Димитров: Скопие няма точна преценка за България Проф. Ангел Димитров: Скопие няма точна преценка за България
Зная, че е мъчно да се освободи от един десетилетен напън за един месец, само че не смятате ли, че реализмът е належащо качество в полит...
„ Спокойно мога да кажа, че диалогът беше безусловно ялов. Стигнахме до там, че с цел да не изпадаме в едни безсмислени диалози на тази тематика, я отложихме, само че “, сподели проф. Димитров. Според него работата на комисията се върти в кръг, който той не би желал да дефинира като обаян.
Той счита, че постигането на резултат зависи единствено от политическата воля в районен съд Македония. Би било по-лесно, в случай че нашите сътрудници историци стартират да работят за смяна на всеобщите настройки в обществото към нас, сподели българският академик.
Проф. Димитров уточни, че комисията е основана като функционалност на Договора за другарство и добросъседство, подписан през август 2017 година Желанието този контракт да се извърши, значи, че тази комисия би трябвало да работи, добави той.
Следващата среща на смесената комисия ще се организира при започване на юни.
 Проф. Ангел Димитров: Няма да дефинираме какъв е бил Гоце Делчев Проф. Ангел Димитров: Няма да дефинираме какъв е бил Гоце Делчев
Утре следва съвещание, в което ще бъде разисквана съответно тематиката за Гоце Делчев, сподели пред Българска национална телевизия съпредседателят на Българо-македонскат...
„ Стигнахме до единодушие да има последваща среща. Тя ще се организира при започване на юни. Предложихме на нашите сътрудници братя Миладинови и техният възпитаник Григор Пърличев да станат тематика на разискване на идната среща. от страна на нашите сътрудници. Не си казахме нито една дума и за предлагането за взаимно честване на Гоце Делчев. Нашите сътрудници не демонстрират особена интензивност по тези въпроси “, сподели проф. Ангел Димитров.
Днес се организира 13-ото съвещание на комисията, състояло се посредством видеоконферентна връзка на 22-23 април 2021 година
Това е втората среща за тази година. Очаква се през тази година да бъдат извършени общо 5 срещи. През по-голямата част от предходната година Комисията не работи поради изборите в районен съд Македония, които се организираха още през лятото.
Темата за цар Самуил беше обсъждана още при започване на работата на Комисията. Преди към две години бяха постигнали непълен консенсус за цар Самуил, който е основал една огромна българска страна и е последовател на българската царска династия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР