Нашето внимание традиционно е фокусирано върху най-малките потребители през цялата

...
Нашето внимание традиционно е фокусирано върху най-малките потребители през цялата
Коментари Харесай

КЗП започва масирани проверки във връзка с новата учебна година


Нашето внимание обичайно е фокусирано върху най-малките консуматори през цялата година. Ще завишим вниманието си към най-често закупуваните артикули преди началото на новата образователна година – дрехи, обувки, училищен принадлежности, раници, разнообразни комплекти и други Това заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, оповестиха от КЗП.

„ Безопасността е наложителното изискване. Имаме доста ясни критерии, по които правим инспекциите за това какви дрехи се популяризират на пазара. Те са свързани с настоящия на територията на целия Европейски съюз стандарт за сигурност, който вкарва редица условия, на които детските и облеклата за подрастващи би трябвало да отговарят”, съобщи Маргаритов.

Той изясни, че в хода на инспекциите при подозрение за заплаха инспекторите взимат проби за изпитване в лаборатории, където да се откри дали даденият продукт подхожда на условията.

В минали интервали контролният орган е забранявал продажбата на дрехи поради съществуването на по-дълги от допустимото връзки или на дребни детайли, които могат да доведат до задавяне на по-малките деца и даже до по-сериозни произшествия. Целта на Комисията обаче е да стопира такива артикули още на границата и те да не доближават до комерсиалната мрежа.

В рамките на акцията ще бъдат осъществявани и инспекции на търговци на обувки за деца в ученическа възраст. „ Едно от най-важните неща е обвързвано със самата материя, в тази ситуация - кожата. Важното е хората да бъдат осведомени за действителния състав на продукта. Има една специфичност – наложителни са пиктограмите, които съставляват с информация за това от каква материя е създадена всяка една от трите съществени елементи на обувката”, изясни ръководителят на КЗП.

При раниците и тази година ще се следи за верността на изказванията по отношение на техните характерности. „ Ние следим правилно да бъде поднесена информацията за качествата на този артикул. Имали сме в предишните години няколко случая, в които бяха рекламирани такива артикули с „ дишащ гръб”, „ ергономичен гръб” и така нататък, само че търговците не съумяха да потвърдят с документи тази характерна потребна характеристика”, напомни Маргаритов.

„ Обикновено в навечерието на образователната година се оферират като доста преференциални друг вид комплекти, с цел да не се постанова родителите да избират поотделно тези продукти, а търговецът се е погрижил всичко това да бъде събрано и да се продава дружно. Тук уловката може да се крие в следното – това, че търговецът условно казано е улеснил потребителя и е събрал най-важното и нужното, не значи безусловно, че цената, на която то ще бъде закупено в комплект, е най-изгодната, а нормално подобен анонс се прави”, сподели още Маргаритов.

Голяма част от ученическите принадлежности са с много дребни размери, само че това не освобождава търговеца от задължението му да даде цялата наложителна информация – от цената, през характерностите на продукта до неговия производител, акцентира ръководителят на КЗП.

В умозаключение той означи, че в последните години много хора избират да пазарят онлайн всичко належащо за своя възпитаник. Затова Комисията ще следи предлагането на тези артикули и в електронните магазини.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР