Нашето Слънце може да живее един доста очарователен живот днес,

...
Нашето Слънце може да живее един доста очарователен живот днес,
Коментари Харесай

Учени вярват, че са открили звезда близнак на нашето Слънце

Нашето Слънце може да живее един много обаятелен живот през днешния ден, само че когато се е родило преди 4,6 милиарда години , то е приблизително дете в семейство от хиляди . Всички тези братя и сестри се разпръскват в галактиката , което ги прави мъчно откриваеми . Но в този момент астрономи в Португалия са разкрили освен безоблачен брат, само че и " близнак ", повече или по-малко еднакъв със Слънцето , което значи, че това е ужасно място за търсене на извънземен живот, съгласно проучване оповестено в научното издание Astronomy&Astrophysics.

Нашата звезда в този момент се намира в относителна изолираност , само че преди милиарди години тя е част от млад, препълнен звезден куп, само че с помощта на гравитационните и притегателни сили в Млечния път, звездите са отнесени във всички елементи на галактиката.

Търсенето на братята и сестрите на Слънцето продължава десетилетия . През 80-те години се предполагало, че нашата звезда има " злобен близнак " на име Немезис , който е получил неприятния си прякор от навика си да минава покрай нашата Слънчевата система на всеки 26 милиона години и да изпраща комети , а обяснението е показано, с цел да се изясни цикълът на всеобщо изгубване на типове от Земята.

Въпреки че след години на изследвания не са открити следи от Немезис , има доста доказателства, че нашето Слънце не е само дете . Намирането на тези от дълго време изгубени братя и сестри може да ни даде визия за раждането на звездите , както и вероятността за живот във Вселената.

" Тъй като няма доста информация за предишното на Слънцето, проучването на тези звезди може да ни помогне да разберем къде в галактиката и при какви условия е образувано Слънцето ", разяснява Вардан Адибекян, водещ академик в проучването.

За да открият слънчевите братя и сестри измежду безбройните други звезди в нашата вселена, откривателите пресяват AMBRE - голяма база данни на хиляди близки звезди. Тези данни описват на астрономите за химическия състав и възрастта на тези звезди, а екипът може да ги изследва с данни за тяхното придвижване от изследването " Гая ", с цел да открие тези, които най-вече подхождат на Слънцето .

От първичните 17 000 звезди , категоризирани в AMBRE, екипът избира 55-те , които имат най-близки железни равнища до нашето слънце. След това те изследват химическото обилие на някои детайли и лимитират листата до 12 претенденти . След това претендентите стават четири, които са най-близки до Слънцето като възраст, и след премерване на въглеродните изотопни съотношения, екипът намира един претендент .

Този претендент е HD 186302, тази звезда не е единствено слънчева сестра, а безоблачен близнак , на практика идентична със Слънцето във връзка с масата, възрастта, метали, химично обилие и въглеродните изотопи . Това е звезда от основна поредност от вид G3, която се намира на към 184 светлинни години от Земята.

Ако HD 186302 е съвсем еднакъв със Слънцето, както демонстрират проучванията, това повдига въпроса дали в тази система може да се развие и живот . Засега към момента не знаем дали към звездата има планети , само че екипът възнамерява да изследва тази опция в бъдеще. Има късмет строителните блокове на живота да са се популяризирали на тези планети или метеорити, когато те са били наши съседи, и в случай че изискванията се окажат толкоз удобни, колкото те са тук, би могъл да възникне и живот.

" Някои теоретични калкулации демонстрират, че има незначителна възможност животът да се популяризира от Земята на други планети или екзопланетарни системи през интервала на късното тежко бомбардиране ", изяснява Адибекян.

" Ако имаме шанс и нашият брат или сестра има планета , а планетата е каменист вид в обитаемата зона и най-после, в случай че тази планета е " нечиста " от витални семена от Земята , то тогава можем да си позволим да си представим - Земя 2.0, която обикаля към Слънце 2.0 ", добавя той.

 Супер-Земя край близката до нас Звезда на Бърнард? 99% несъмнено!
Супер-Земя край близката до нас Звезда на Бърнард? 99% несъмнено!

След десетилетия издирване…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР