Нашето предложение в Европа бе 150- 160 евро. С дълги

...
Нашето предложение в Европа бе 150- 160 евро. С дълги
Коментари Харесай

Росен Христов: Президентът договори с Турция дългосрочен договор за доставка на газ, подписваме до 10 дни

Нашето предложение в Европа бе 150- 160 евро. С дълги договаряния от 275 го смъкнаха на 200, по-късно на 185. Регулаторът може да се съгласи. Когато се показа микс на междинна цена, той го утвърждава. Надявам се цената да се смъкне под 200 лв... Октомври и ноември взехме решение да се възползваме от евтиния газ, който купуваме, само че без количествата от Чирен, с цел да има глътка въздух за бизнеса. Колкото повече газ купуваме на по-евтина цена, ще смъкнем количествата от Чирен. И по този начин газът ще е на по-евтина цена.  За момента всичко е краткосрочни контракти. 

Президентът контракти в Турция смяна в тяхната позиция за партньорство. Това не е постигано до момента, а точно дълготрайно съдействие, потенциалът на връзката с Турция и потребление на техните терминали. В момента преговаряме за потенциал на терминали и на преносната мрежа ца 13 години.

 

Турците ни оферират да се включим в техните договаряния за снабдители. Те беседват с американски и европейски компании - от Норвегия. Обсъждане цените. Комбинирането с Турция ще ни даде огромна отстъпка. Говорим за огромно количество.  Това ще е допустимо от април идната година. Така ще се реализира цялостна диверсификация. 

 

Идеята е от три източника, двама да ти доставят количества. Колкото повече източници, толкоз по-добре. С Турция чакам идващите 10 дни да завършваме контракта. 

Договорът с Газпром изтича в края на годината. Те имат причини да заведат дело против нас в арбитража. Ние спряхме заплащането, а те стопират газа. Другите страни в Европа продължиха по този метод. Очаквам най-лошото, в това число и иск от тяхна страна. Трябва да оценим дали имаме ответни искания, тъй като ние поискахме останалия газ.  За страдание има индикации за сходен съд в Норвегия, че Газпром са спечелили такова дело. Самото завеждане на дело е безценен развой. Продължаваме да се готвим за ответен отговор. 

 

Болград има 70 % българско население. Говорят съвършено български език - закарахме 16 генератори, които да обслужват публичните здания. В учебното заведение има бомбоубежище. Надяваме се най-малко малко да помогнем. По селата с дни нямат ток. В града се отопляват с централно парно, което съвсем не работи. Посрещнаха ни със сълзи на очи. Всички отговорни за войната в Украйна би трябвало да се изправят пред развой. Хората ни нямат нищо общо с тази война, а през зимата са без ток, вода и парно. 

Лукойл рафинерията би трябвало да работи, в случай че желаеме да имаме евтини горива. Без експорт би трябвало да се вършат разбори.

 

Ние имаме проблем с доставките на нефт от неруски генезис. Въпросът е какво вършим когато влезем в ръководството, а няма доставки от Русия. Тя механически може да работи. Румъния получават главно от Казахстан, а не от Босфора. Има петролопровод от Казахстан, дълготрайно са работили в това направление. А ние сме си получавали всичко от Русия. Трябва да намерим логистично по какъв начин да доставяме неруски нефт.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР