Нашето отношение към мерките е по-скоро отрицателно. Закъснели са, без

...
Нашето отношение към мерките е по-скоро отрицателно. Закъснели са, без
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Мерките са закъснели, проинфлационни, без фокус и ясни цели

Нашето отношение към ограниченията е по-скоро негативно. Закъснели са, без фокус, без ясна стратегия какво целим. Това сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи във връзка показаните антикризисни ограничения на държавното управление, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Цонев изясни позицията си, като посочи, че ограниченията " не са задоволително ясно таргетирани и нямат задоволително ясни цели, които да дават отговор на обстановката, в която се намира сега страната - и бизнесът, и хората”.

Най-лошо усещане в тези ограничения ни прави отсъствието на селското стопанство. Вчера шефът на централната банка на Англия, единствено да кажа, че тези хора се изричат един път на 10 година, сподели, че светът е изправен пред доста действителна продоволствена рецесия. Днес това се удостоверява и от други водещи фигури в света. А на ръба на продоволствена рецесия ние не поддържаме нашето селско стопанство ", възмути се Цонев.

" Всички ограничения ще бъдат проинфлационни, само че можеше да не се изземват част от средствата под формата на налози и в този момент да се връщат, тъй като по този начин се включват в цените на продуктите. Ето, в Испания и Италия пакетът планува тъкмо това - данъчни облекчения, с цел да не се изземват парите веднъж от хората, да се натрупат в сдруженията и след това да се върнат, тъй като това подтиква инфлацията ", разяснява още той.

Очаква се продоволствена рецесия в целия свят, а българското държавно управление не е планувало и 1 лева за ограничения за селското стопанство.
" Мерките първо са закъснели, второ - нямат фокус, не са задоволително ясни таргетирани и с ясни цели. Виждаме, че по-голямата част от тях са ориентирани към потреблението, компенсиране на инфлационните резултати, уточни зам.-шефът на Движение за права и свободи.

" Да ви кажа какво направиха още преди 2 месеца останалите страни - големи пакети във Франция, в Италия, Германия. В Испания 16 милиарда от пакета за подкрепяне по-голямата част е за селското стопанство. Испания, която има втори или трети по величина дълг в Европа, взема спомагателни заеми да финансира тези неща, с цел да може да си избави цели сектори ", продължи той.

" В България - Движение за права и свободи организирахме срещи с всички браншови организации в селското стопанство, несъмнено, и с работодателските, имаме подготвен пакет от ограничения, чакаме единствено да се отвори бюджетната процедура, тъй като те са в разноските. Няма никакво предпочитание от страна на държавното управление да води разговор с останалите. Това, което ни споделиха от организациите е, че нямат никакъв разговор с държавното управление. Казаха ни, че сега се закриват цели ферми - животните се колят и се продават. Една плантация се възвръща за приблизително сред 5 и 10 година и в изискванията на тази жестока продоволствена рецесия нямаме 1 лева фокус ", описа Цонев.

На въпрос ще поддържат ли предлагането на държавното управление за облагане на свръхпечалбата на енергийните сдружения - предложение, което имат и от Движение за права и свободи, Цонев отвърна: Те не позволяват нашия план в зала, преписаха го и желаят да подкрепим техния. Трябва да отговорят за какво даже диалози не организирахме. Това е отвод за разговор в изискванията на рецесия. Това е чувство за самодостатъчност. Никой не си го разрешава в изискванията на рецесия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР