Нашенец оглавява банда, обирала бижутерии и банкомати във Виена, Австрия,

...
Нашенец оглавява банда, обирала бижутерии и банкомати във Виена, Австрия,
Коментари Харесай

В Австрия заловиха страховита банда, ръководена от българин /снимки/

Нашенец оглавява тайфа, обирала бижутерии и банкомати във Виена, Австрия, и отмъкнала близо половин милион евро. Спецчастите и ченгетата разрушиха незаконната група при огромна интервенция. За това оповестяват шефът на полицията в Долна Австрия Франц Поп, шефът на полицията Щефан Пфандлер и Детлеф Полай - шефът на австрийските спецчасти " Кобра ", пред тамошните медии, оповестява австрийският уебсайт Хойте.
Триото обирджии попада в радара на ченгетата още през май. От тогава до началото на октомври прави 4 дръзки обира в Австрия. Щетите все още са оценени на няколко милиона.
Първият грабеж е на 22 май и се разиграва във Вьозендорф. Нашенецът, на 29 години, и двамата холандци отмъкват БМВ от Виена. С откраднато возило отиват до тузарски мол във Вьозендорф. Там съумяват да се промъкнат през вход, от който минават миниванове, с цел да зареждат магазините. Екшънът се разиграва към 4 сутринта. Нашенецът и единият холандец се врязват с немското возило във витрината на бижутерията. Грабват каквото съумяват за няколко минути. Бягат от мола, а извън ги чака другият холандец, приготвил кола за бягство. След като се изнизват от австрийското градче, подпалват и другата кола. Кримитриото съумява да се офейка с общо 150 000 евро в бижута и скъпоценни камъни. Щетите на комерсиалния обект са за към 55 000 евро, а вредите на мола са за още 70 000 евро. Двете изгорени возила са оценени на 26 000 евро. Впоследствие ченгетата гледат записите от камерите, само че не съумяват да заловен дирите на нашенеца и холандците.
Не минава и месец, и бандата се задейства още веднъж. Планът им е безусловно същият, само че този път удрят мол във Виена. Триото отмъква колата на 45-годишен виенчанин. Отново се промъкват през входа за зареждане на комерсиалния обект. Врязват се във витрината и отмъкват каквото могат. Този път плячката им е оценена на 180 хиляди евро. Щетите на бижутерския магазин са към 50 хиляди евро, а 70 000 евро ще коства ремонтът на мола. Този път обаче излизат от мола с колата и я подпалват начело. После се изнизват и още веднъж ченгетата им губят следите, само че не се постанова да чакат толкоз дълго, с цел да ударят още веднъж.
На 26 юни нашенецът взема решение да удари аукционната къща Доротеум в Нойщат. Крадат кола, този път извънредно мощно БМВ. Пристигат пред аукционната къща, само че проектът им не съумява да пожъне триумф. Опитват се да обхванат в Доротеума, само че няколко души ги виждат макар късния час и празните улици и това стряска бандити. Те слагат експлозивите, само че чуват сирените на ченгетата. Все отново се пробват да измъкнат най-малко нещо. Взривяват витрините с експлозиви, само че защото виждат в далечината патрулките, които хвърчат към тях, съумяват да сграбчен единствено една дребна антика на стойност 2800 евро. Мятат се на мощното БМВ и подпалват с мръсна газ. Този път се разминават на косъм с белезниците. Започва напрегната гонка из улиците на Нойщат, само че полицията не съумява да ги настигне. Даже самите служители на реда споделят, че уменията на водача са били неповторими и не са виждали някой да може да кара по този метод. В последна сметка колата е открита изгорена на идващия ден в Вайгелсдорф, Баден. От взривното устройство аукционната къща е съвсем съпоставена със земята. Щетите са близо 100 хиляди евро.
Тогава вземат решение да образуват екип, които да се концентрира единствено и само върху триото обирджии. Намесват се няколко полицейски звена и спецчастите " Кобра ". Започват да следят евентуални обекта, които може да са набелязани от бандата. Ченгетата дебнат и дебнат, само че диря от обирджиите няма. Минава юли, минава август, минава и септември без нито един грабеж на бижутерия, който да дава отговор на тяхното амплоа. Полицаите са съвсем обезкуражени, когато на 6 октомври кримитриото се появява още веднъж.
През нощта на 6 октомври бандата още веднъж отмъква БМВ във Фишаменд, Долна Австрия. С откраднатото возило пътуват до град Маркграф Нойзидъл. Този път задачата не е бижутерия, а банка. Нашенецът слага взривно устройство на банкомата, който е в постройката на банката, и натиска копчето. Целият регион закънтява от гърмежа. Обирджиите небрежно събират каквото могат, и бягат към Виена. Плячката им този път е над 100 хиляди евро. Нанесените вреди са над 200 000 евро на постройката на банката плюс вреди на икономически постройки, които към момента не могат да бъдат количествено избрани.
Нашенецът и холандците идват във Виена, откакто сполучливо се измъкват на ченгетата, само че вършат неточност. Решават да възпламенят возилото, само че са видяни от жители, които алармират на полицията. Когато ченгетата схващат, че трима души палят кола, незабавно се усещат, че това е бандата, която им се изплъзва от месеци. Полицаите пращат над дузина ченгета, само че в цивилни коли. Успяват да заловен дирята на бандитите, които се измъкват с наета от тях кола. Проследяват ги до апартамент и ги изчакват да се приберат и да мине малко време.
След няколко часа отряд " Кобра " нахлува в жилището и им щраква белезниците. Оказва се, че нашенецът е наел жилището и колата чартърен и е управлявал групата, настояща в Австрия. В момента триото е в ареста и напълно скоро ще им бъдат повдигнати обвинявания. Грозят ги много години зад решетките.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР