Нашата цел в перспектива е социалните предприятия да станат поне

...
Нашата цел в перспектива е социалните предприятия да станат поне
Коментари Харесай

Иванка Шалапатова: Нашата цел е социалните предприятия да станат поне сто

Нашата цел в вероятност е обществените предприятия да станат най-малко 100, тъй като това дава опция за трудова и обществена ангажираност на хора от уязвими групи. Това съобщи обществената министърка Иванка Шалапатова преди началото на интернационална конференция на високо ниво на тематика „ Социалната стопанска система – вдъхновяваща, новаторска, сплотяваща ”. Тя се организира в границите на Българското председателство на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация, което страната ни пое през втората половина на 2023 г.

„ Социалната и солидарна стопанска система в България от години способства за устойчивостта на обществената система, като се е трансформирала в неразделна част от националната стопанска система “, сподели още Шалапатова. Според нея достойното приобщаване на неравнопоставените групи на пазара на труда, тяхната поддръжка, обществено включване и независим метод на живот е във фокуса на водените политики от Министерството на труда и обществената политика.

С видеообръщение към участниците се обърна и еврокомисарят за работните места и обществените права Никола Шмит. „ В Европейския съюз продължаваме да следваме оферти в края на 2021 година План за поощряване на обществената стопанска система и за основаване на работни места. Вярваме, че направените оферти от Европейската комисия за основаване на институционална рамка ще оказват помощ на страните да интегрират обществената стопанска система в обществените си политики, което ще способства за по-широка поддръжка на жителите, основаване на постоянни работни места, възстановяване на живота на обособени групи и рационализиране на националните законодателства “, сподели Никола Шмит.

На конференцията бяха разисквани опциите за доближаване на нивата на развиване на обществената стопанска система в страните от Източна и Западна Европа посредством поощряване на партньорствата сред обособени райони и поддръжка на бранша посредством обществено финансиране, както и посредством използването на положителни практики за развиването на обществени нововъведения и обществени клъстери.

В рамките на събитието Иванка Шалапатова посочи, че след години усърдна и целенасочена работа, през днешния ден България е в челните редици, наред с други страни – членки на Европейския съюз, във връзка с построена институционална среда и призната правна рамка за поощряване на развиването на обществената и солидарна стопанска система. Министърът означи, че обществената стопанска система освен основава работни места за уязвими групи, само че и сближава и приобщава на основата на полезности като взаимност и либералност.

„ Социалните предприятия и общественото предприемачество са значими и значими с капацитета си да приготвят с нужните умения и познания фрагменти за стандартния бизнес, да спомагат за професионалната подготовка на наетите лица от уязвимите групи, да реализират рационализация на работната мощ. Именно по тази причина планираме да надградим осезаемо дейностите си в региона в идващите години “, означи министър Шалапатова. Тя обърна внимание, че бъдещото развиване на провежданата държавна политика в сферата постанова сливане на напъните на всички заинтригувани страни, защото е допустимо единствено в тясното съдействие сред жителите, централната и локалната власт, обществените сътрудници и бизнеса.

В рамките на форума беше оповестено желание за сключване на Споразумение за съдействие сред Министерството на труда и обществената политика на България и Министерството на труда и обществената стопанска система на Испания.

Люксембургската декларация е подписана през 2015 година от шест страни, като задачата ѝ е била да се набележат ограничения и да се споделя опит за развиването на обществената и солидарната стопанска система. Днес към нея са се включили 20 страни, в това число и България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР