Нашата цел е абсолютно ясна: да започнем преговори за присъединяването

...
Нашата цел е абсолютно ясна: да започнем преговори за присъединяването
Коментари Харесай

Зеленски: Нашата цел е абсолютно ясна - да започнем преговори за присъединяването на Украйна в ЕС - Свят

" Нашата цел е безусловно ясна: да стартираме договаряния за присъединението на Украйна. Няма да загубим и един ден в нашата работа по доближаването на Украйна с Европейски Съюз ".

Това написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в Телеграм след срещата ЕС-Украйна, която се организира в Киев в петък.

" Фактът, че съвсем година след началото на тази война, след началото на пълномащабна инвазия, организирахме в столицата на Украйна смислена, ориентирана към резултати среща на върха Украйна - потвърждава доста ясно, че Русия несъмнено няма да може да ни пречупи - нас, жителите на Украйна и всички европейци ", уточни по време на срещата той.

На нея присъстваха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел украинският президент уточни, че всеки ден страната му ще  поставя старания, с цел да напредне по пътя си към участие в Европейски Съюз, а по-късно дадоха брифинг. 

" Няма непоколебим график за присъединението на Украйна към Европейския съюз и на страната занапред й следва да извърши някои условия по пътя към участието в Европейски Съюз ", съобщи Урсула фон дер Лайен на конференция след срещата в Киев.

Шарл Мишел уточни от своя страна, че " Украйна е Европейският съюз и Европейският съюз е Украйна ". " Бъдещето на Украйна е с Европейския съюз ", безапелационен бе Мишел на взаимна конференция с Фон дер Лайен и Зеленски.

Със глобите на Европейския съюз против Русия би трябвало да се подсигурява, че тя няма да може да възобнови военния си капацитет, сподели още украинският президент.

От думите на Фон дер Лайен стана ясно, че идващият пакет наказания на Европейски Съюз против Русия ще бъде ориентиран против съставни елементи, нужни за производството на дронове, които съветските въоръжени сили употребяват в Украйна .

Освен това " Европейският съюз ще постави спомагателни старания замразени съветски активи да бъдат употребявани за възобновяване на Украйна ", излиза наяве от общо изказване на Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, публикувано след срещата им с Володимир Зеленски, представено от Българска телеграфна агенция. 

Зеленски съобщи и че украинските сили ще отбраняват град Бахмут толкоз време, колкото е допустимо. Той прикани Запада да достави на Киев ракети с дълъг обхват.

Въпреки пълномащабната война, акцентира президентът, напредъкът в осъществяването на Споразумението за асоцииране сред Украйна и Европейски Съюз е явен.

" Днес 72% от нашите отговорности по съглашението са изпълнени. Днес, също на срещата на върха, представихме напредъка в осъществяването на рекомендациите на Европейската комисия. Започнахме подготовката за тези договаряния и чакаме съответните решения на Европейската комисия и Европейския съвет. Целта е тази година да стартираме договаряния ", добави той.

Зеленски благодари за отпущането от Европейския съюз на спомагателни 1 милиард евро, които ще бъдат ориентирани към планове по програмата за бързо възобновяване на Украйна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР