Нашата Слънчева система е странно място, пълно с планети, луни

...
Нашата Слънчева система е странно място, пълно с планети, луни
Коментари Харесай

Малката, но важна планета: Меркурий разкрива космически тайни

Нашата Слънчева система е необичайно място, цялостно с планети, луни и други обекти, които се държат по метод, който към момента не сме разбрали.

Например учените от дълго време знаят, че Меркурий, най-малката планета в нашата Слънчева система, се свива.

Въпреки че е най-близката до Слънцето планета, вътрешността ѝ се охлажда и цялата планета леко свива размера си. Това е довело до образуването на бръчки или белези по повърхността ѝ, защото вътрешността ѝ се свива.

Смята се, че радиусът на Меркурий - половината от диаметъра му - е намалял общо със 7 км.

Amazing Dance of Mercury and Earth around the Sun
— Physics + Astronomy (@astronomy24x7)
Учените обаче не са сигурни от какъв брой време се случва това и какъв брой дълго ще продължи.

Но нова публикация, оповестена в Nature Geoscience, демонстрира, че въпреки Меркурий да е почнал да се свива преди най-малко 3 милиарда години, забележителното стесняване е настъпило относително скоро.

Използвайки данни от задачата Messenger на НАСА, студентът от Отворения университет Бенджамин Ман и сътрудниците му изследват повърхността на планетата, като обръщат изключително внимание на дребните, свежи форми на релефа, известни като грабени.

Грабените са дребни линии земя, които се спускат сред два успоредни разлома на повърхността, необятни са по-малко от километър и нормално са дълбоки по-малко от 100 м.

От геоложка позиция те също по този начин не се резервират дълго заради развой, прочут като " градиране на въздействието ", при който прахуляк, парчета и други материали от повърхностни въздействия се чака да запълнят и покрият вдлъбнатините.
Като се има поради късият им живот и броят им, който към момента се вижда на повърхността на Меркурий, екипът съумява да дефинира, че през последните 300 милиона години е имало доста стесняване.

Мисията " БепиКоломбо ", която започва през 2018 година, скоро ще даде повече информация, защото през 2026 година ще стартира да обикаля и изследва планетата.

Дотогава ето още няколко странни обстоятелството за нашия космологичен комшия.

Mercury the planet
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР