Нашата планета претърпява резки промени. Ледените шапки се топят, ураганите

...
Нашата планета претърпява резки промени. Ледените шапки се топят, ураганите
Коментари Харесай

Апокалипсисът вече е тук: 10 плашещи СНИМКИ от NASA

Нашата планета претърпява внезапни промени. Ледените шапки се топят, ураганите и бурите стават все по-интензивни, разнообразни места претърпяват по-сериозни наводнения, горските пожари стават все по-често събитие, тежките суши унищожават всички водоизточници - описът може да продължи и е значителен.

Сега доста организации и институции наблюдават какво се случва в света във връзка с климата и NASA е една от най-големите измежду тях. В продължение на доста години NASA употребява своите галактически технологии, с цел да следи хиляди места по света за признаци на световни климатични промени.

За задачата даже е стартиран уебсайтът Images Of Change, който документира събития „ преди и след “ от разнообразни места по земята, изключително топенето на ледниците, резултатите от горските пожари, обезлесяването, рисковите суши и редица други феномени.

Вижте по-надолу някои от най-осезаемите промени, запечатани през годините и десетилетията от NASA.

1. Арктическото морско ледено покритие е достигнало рекордно ниски равнища



„ С тази скорост, с която следим този спад, доста евентуално е летният арктически морски лед изцяло да изчезне през този век “, споделил е ученият от НАСА Джоуи Комисо.

2. Пресъхването на Аралско море, Централна Азия



Аралско море е четвъртото по величина езеро в света до 60-те години на предишния век, когато Съветският съюз стартира да отклонява водата от реките, които зареждат езерото, с цел да отглежда памук и други култури в сухите равнини на Казахстан, Узбекистан и Туркменистан.

Първият силует демонстрира приблизителната брегова линия на езерото през 1960 година. По времето, когато е направено изображението от 2000 година, Северно Аралско море се е отделило от Южното Аралско море, което единствено по себе си се е разделило на източна и западна част.

Язовирът, издигнат през 2005 година, е оказал помощ на северната част от морето да възвърне огромна част от равнището на водата си от южната част. Сухите условия през 2014 година са довели до това, че източната част на южното море да изсъхне изцяло за първи път в съвременността. Загубата на ограничаващото въздействие на подобен огромен водоем е довела до по-студена зима в района и по-горещо и по-сухо лято.

3. Топенето на ледника Мюир, Аляска



Фотографията от 1941 година демонстрира долното течение на ледника Мюир и неговия приток, ледникът Ригс. Двата ледника изпълват залива Мюир. На фотографията от 2004 година ледникът Мюир, който продължава да се отдръпва в продължение на съвсем два века, се намира на към 7 км северозападно, надалеч от погледа. Ледникът Ригс се е отдръпнал с към 0,6 км. И двата ледника са доста изтънени.

4. Пресъхващото езеро Пooпo, Боливия



"Езерото Пooпo, второто по величина езеро в Боливия и значим рибен запас за локалните общности, още веднъж е пресъхнало заради сушата и отклоняването на водни източници за минната и селскостопанската промишленост.

За последно то е пресъхнало през 1994 година, след което са били нужни няколко години, с цел да възвърне водата и още повече време, с цел да се възстановят екосистемите.

По време на влажни интервали езерото заема повърхност от към 3000 квадратни километра. Малката му дълбочина, нормално не повече от 3 метра, го прави изключително уязвимо за съмнения и промени.

5. Засушаване в езерото Пауъл, Аризона и Юта



Продължителната суша, съчетана с лишаване на вода, са довели до внезапен спад на равнищата на водата в езерото Пауъл. Тези изображения демонстрират северната част на езерото, която в действителност е дълбока, тясна, криволичеща водна маса, разпростряла се от Аризона нагоре по течението до южната част на Юта.

Фотографията от 1999 година демонстрира, че равнището на водата е покрай цялостния потенциал. До май 2014 година равнището на водата в езерото е спаднало до 42 %.

6. Рядък сняг в покрайнините на пустинята Сахара



Сняг е завалял в края на пустинята Сахара в Северозападна Африка в средата на декември 2016 година, което е необичайност за района. Сензорът на Enhanced Thematic Mapper Plus (ETM +) на спътника Landsat 7 е снимал необикновеното събитие югозападно от алжирската община Айн Сефра, град, който е именуван врата към пустинята.

Снегът е липсващ изцяло, като се изключи най-високите места, както е показано на другото изображение от Landsat 8. Последният снеговалеж в Айн Сефра е станал през февруари 1979 година

7. Ледена лавина в тибетския било Ару



На 17 юли 2016 година голям поток от лед и камъни е паднал по тясна котловина в тибетския било Ару. Девет души в отдалеченото село Дунгру са били убити дружно със стадата си от 350 овце и други животни.

Ледената лавина, една от най-големите регистрирани до момента, оставя парчета с дебелина 30 метра на повърхност от 10 квадратни километра. Причината към момента е незнайна.

8. Топенето на исландския хладилник Ok



Според геоложката карта от 1901 година Окьекул обгръща повърхност от към 38 квадратни километра. През 1978 година фотографията от въздуха е посочила, че ледникът се е свил до към 3 квадратни километра. Днес е останал по-малко от 1 квадратен километър.

9. Берингово море е с рекордно ниско равнище



През зимата на 2017-18 година в Берингово море се е образувало по-малко лед, в сравнение с през която и да е друга зима, откогато писмените доклади са се появили през 1850 година Обикновено ледът покрива над 500 000 квадратни километра от морето в края на април. Размерът на леда по това време през 2018 година е бил единствено към 10 % от естественото.

Промените в това по кое време и къде се топи морският лед могат да повлияят на цъфтежа на фитопланктона, което от своя страна може да засегне цялата екосистема. Водата всмуква повече сила от Слънцето, в сравнение с лед, което способства за стоплянето на планетата.

10. Намаляване на ледниците в Нова Зеландия



В Нова Зеландия има над 3000 ледника, множеството от които са в южните Алпи на Южния остров. Ледниците се отдръпват от 1890 година, само че с къси интервали на напредък. През 2007 година учените от Националния институт за проучвания на водите и атмосферата (NIWA) отдават тази смяна основно на световното стопляне.

Според тях без доста изстудяване на климата ледниците няма да се върнат към предходния си размер. Разликите сред 1990 и 2017 година могат да се видят на тези изображения, които включват хладилник Мюлер, хладилник Хукър и хладилник Тасман, най-дългият в Нова Зеландия.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР