Нашата мисия като изследователи е да превърнем института в мост

...
Нашата мисия като изследователи е да превърнем института в мост
Коментари Харесай

Институт GATE започна голям проект в София


„ Нашата задача като откриватели е да превърнем института в мост сред науката, държавното управление и промишлеността ”, съобщи проф. Силвия Илиева, шеф на институт GATE
(снимка: Институт GATE)

Институт GATE стартира градежа на нова високотехнологична постройка в София с повърхност от над 600 кв.м., ситуирана сред историческите здания на факултетите по математика и информатика (ФМИ), физика (ФзФ) и химия и фармация (ФХФ) на СУ „ Св. Климент Охридски ”.

Сградата е проектирана с мисъл за обезпечаване на енергийна успеваемост чрез пасивни и дейни ограничения. Пасивните са високоефективни ограждащи детайли – стъкло и изолираност. Активните са енергийно-ефективна система за отопление и изстудяване.

В постройката ще бъдат ситуирани иновационни лаборатории, зали за презентации и отворени пространства за срещи и полемики. Тя ще се обитава на над 600 кв. м. повърхност, ще бъде на четири етажа и обезпечена с софтуерни решения, които разрешават подвижност и многофункционалност по време на експлоатационния режим.

„ Нашата задача като откриватели е да превърнем института в мост сред науката, държавното управление и промишлеността, да допринесем за повишение на качеството на живота на хората посредством проучванията и мултидисциплинарните планове, по които работим ”, съобщи проф. Силвия Илиева, шеф на институт GATE.



„ Сградата е първа стъпка в построяването на националната изследователска инфраструктура в региона на и. Целта ни е  да сътворяваме нова изследователска просвета, с цел да дадем опция на младите откриватели да се развиват и да реализират научните си упоритости в страната и да мотивираме връщането на повече български откриватели от чужбина ”, добави тя.
още по тематиката
Освен за откривателите на институт GATE, новата постройка ще бъде отворена за студенти и сътрудници за демонстрации, изпробване и тестване на нови технологии и решения, както и за семинари и събития.

Институт GATE (Големи данни в интерес на интелигентно общество), е самодейност на СУ „ Св. Климент Охридски ” и Chalmers University of Technology, Швеция. От основаването си до момента институтът съумя да притегли финансиране от национални и интернационалните планове, което надвишава плануваното над два пъти, а откривателите са с 15% над заложените.

Институтът към този момент стартира два значими пилотни плана с значимо публично значение – в приложните области „ Градове на бъдещето ” („ Цифров двойник на града “) и „ Дигитално опазване на здравето ” („ Цифрово моделиране на пациенти с когнитивни нарушавания ”).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР