Нашата категорична позиция е, че там не трябва и няма

...
Нашата категорична позиция е, че там не трябва и няма
Коментари Харесай

ГЕРБ категорични: Няма да позволим да се строи небостъргач в Стрелбище

Нашата безапелационна позиция е, че там не би трябвало и няма по какъв начин да се строи. Няма да го позволим. Така ръководителят на Комисията по устройство на територията в Столичния общински съвет Силвия Христова от ГЕРБ разяснява желанията на НИКМИ да застрои парцел на кръстовището на бул. " България " и бул. " Петко Тодоров ".
Това се случи на конференция в централата на партията през днешния ден 17 август.
По думите ѝ този терен преди доста години е бил предназначен за застрояване и е добит от компанията вложител посредством подмяна, която е утвърдена от СОС през 2006 година, когато ГЕРБ даже не е била учредена като политически индивид.
„ Впоследствие през 2009 година се подхваща смяна в Общия организационен проект на столицата. Именно по наша самодейност този терен е предназначен за озеленяване. Към сегашния миг няма влезнал в действие обстоен организационен проект, който да позволява строителство в този терен. Категоричното ни мнение е, че тази повърхност би трябвало да остане зелена и паркова градинка в квартала “, акцентира Христова.
По думите ѝ решението на Върховен административен съд не касае позволение за градеж, а е обвързвано с подробния организационен проект.
„ Действително то е в интерес на вложителя и както знаете, основният проектант беше глобен неколкократно за това, че не утвърждава този организационен проект. Той е за наново оповестяване. Моето мнение е, че няма по какъв начин да се случи строителство в този терен. Не би трябвало този обстоен организационен проект да бъде утвърден. Това е нашата безапелационна позиция – там да не се строи “, сподели още Христова.
Припомняме, че НИКМИ огради цялата градинка и прилежащата ѝ улица, защото това е парцел на компанията. Там компанията желае да строи 43-етажен небостъргач.
Вчера (16 август) компанията унищожи заградената част от улицата, само че кметът на регион " Триадица " Николай Терзиев издаде заповед за възобновяване ѝ. НИКМИ има период от 14 дни, с цел да апелира заповедта. Ако тя обаче остане в действие и след правосъдно решение, а компанията не пожелае да я възвърне, следва санкция - сред 1000 и 10 000 лв.. Кметът Терзиев описа и, че още преди няколко дни е изработен констативен протокол за отваряне на заградената част от ул. " Майор Първан Тошев ", само че имало тридневен период за обжалване пред основния проектант на София, като последният ден изминал точно през вчерашния ден. От НИКМИ споделиха преди няколко дни, че улицата е противозаконна и това си проличава, защото я няма в градоустройствения проект.
Именно поради всички тези несъгласия поданици на квартала се събраха на следващ митинг против градежа. Те блокираха придвижването по бул. " България " за към 15-20 минути, след което се насочиха към оградената градинка. Нервите на недоволните жители не устояха и те събориха половината от оградата.

От ГЕРБ разясниха и други тематики, с които съгласно тях от опозицията спекулират.
" Явно нервите на Българска социалистическа партия не устоят към този момент и от тяхна страна излизат следващите манипулативни и лъжливи послания ", разясниха представителите на партията на Бойко Борисов.
" Г-жа Нинова непрекъснато декларира от парламентарната естрада, че Българска социалистическа партия ще бъде градивна съпротива, а в това време с сходни конференции всекидневно би трябвало да отговаряме на поднасяне на лъжлива информация ", регионалният координатор на ГЕРБ за София Цветомир Паунов
Транспортният министър Ивайло Московски от своястрана разяснява концесията на интермодалния терминал „ Пловдив “, като обясни, че процедурата е безусловно открита, почтена, транспарантна, предходна е през нотификация на Европейска комисия за съществуване или неналичие на държавна помощ при нейното създаване.
„ Направих информация в мандат на Българска социалистическа партия дали е имало концесии, където са взели участие единствено по 1 претендент особено в транспортната инфраструктура, се натъкнах на 3 броя такива концесии. Не се сещам тогава господин Свиленски да е упреквал тогава държавното управление. Терминалът е отвън Пловдив, а не както твърди той. В случая единствено 1 участник е показал интерес. Отправям предложение към Георги Свиленски, в случай че може през днешния ден да ми отговори – подготвен съм да направя всичко допустимо този концесионен контракт да не се случи. Ще желая нотифициране на основаване на държавно сдружение. Ще поканя персонално Свиленски да му стане изпълнителен шеф. Ако Свиленски реализира по-добри параметри и за първите 2 години докара повече вложения в развиването на терминала от 3 млн. лева, в случай че за интервала на концесия контракти инвестиция над 15 млн. и в случай че успее да контракти по-висок приход от наем на терен, аз съм подготвен да си понеса политическата отговорност и ще се отдръпва. Напълно сериозен съм, не се майтапя. Ще упорствам за същото и от негова страна. Направиха думата концесии мръсна дума, това не е по този начин “, акцентира Московски.
Той добави, че неведнъж е повтарял, че единствено в ръководството на Българска социалистическа партия има подписани 14 концесионни контракта за транспортна инфраструктура.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР