Наш сънародник с корени от село Кочан в община Сатовча

...
Наш сънародник с корени от село Кочан в община Сатовча
Коментари Харесай

Наш сънародник откри четири български училища в Испания

Наш съотечественик с корени от село Кочан в община Сатовча е разкрил четири български учебни заведения в Испания. В 4 града в област Навара над 400 деца учат български език, литература и история. Ръководената от Съби Атипов културна асоциация " Орфей БГ " е уредник и на първия събор на българите в Памплона.

Съби Атипов дошъл в Памплона преди повече от 20 години. Децата му са родени в Испания и приказват български, само че единствено в фамилията.
И когато вървим лятото на почивка, когато отиваме да забележим нашите родители, те нямаше да могат да приказват с тях и да ги схващат.
Около 7000 българи живеят в област Навара и съгласно Съби децата им желаят да учат говоримо и документално български. Затова през 2007 година със лични средства и благодарение на близки и другари откриват първите български учебни заведения в Памплона и Тафая. За 10 години дружно с тези в градовете Витория и Тудила те станали четири. В тях децата учат гратис, а над 20 квалифицирани учители преподават разнообразни предмети.
Една от главните цели на нашата асоциация е да резервира майчиния родния език и децата да знаят историята на своите предшественици от къде са, какъв народ сме и те би трябвало да познават с изключение на езика, българската история. Да знаят за Ботев, за Левски за другите наши велики хора българи.
Йордан Симонски от Благоевград, който шие обичайни носии, е бил поканен на събора на българите, които живеят в Навара, да покаже своята сбирка. Казва, че е впечатлен от силата на духа на сънародниците ни, които са избрали да живеят в Испания.
Йордан Симонски: Аз видях дечицата на пет и шест години, които са в тяхната детска градина, които играеха въпреки и непохватно с доста предпочитание пееха и рецитираха български песни и стихове.
От културната асоциация в Памплона се надяват, че през идната година участниците и гостите в българския събор ще бъдат повече.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР