Населението в трудоспособна възраст между 20 и 64 години у

...
Населението в трудоспособна възраст между 20 и 64 години у
Коментари Харесай

Пазарът на труда в България е с най-лошата прогноза в Евросъюза

Населението в трудоспособна възраст сред 20 и 64 години у нас ще се стопи с една трета до 2050 година. По този индикатор страната ни е с най-лошата прогноза в целия Европейски съюз съгласно последния отчет на световният водач в застраховането на търговски заеми Allianz Trade (преди Euler Hermes). Основните аргументи за това са демографската рецесия и миграцията, защото България е един от главните „ донори “ на работна ръка към други страни в Европейския съюз.

Според данните в отчета към 50% от мигрантите към трудовия пазар в EС от началото на 21 век са пристигнали точно от България, Румъния и Полша. Затова прогнозата за стесняване на популацията в трудоспособна възраст и в Полша е за 26% до 2050 година, а за Румъния – с 22%. Драстично се чака да намалее то и в страни като Литва и Латвия. Сред главните благоприятни условия за възстановяване на вероятностите в България и останалите страни от групата, анализаторите предстоящо показват възстановяване на изискванията на труд и увеличение на трудовите хонорари, което би понижило мигрантския поток на открито.

Заради сериозните демографски проблеми на Стария континент специалистите на Allianz Trade чакат задълбочаване на дефицита на квалифицирана работна ръка в съвсем всички страни в Европейски Съюз, като до 2050 година приблизително популацията сред 20 и 64 години ще намалее с 20%. Те преглеждат няколко вероятни сюжета за противопоставяне на негативите в четирите най-големи стопански системи – Германия, Франция, Италия и Испания с потребление на разнообразни комбинации от принадлежности – промени на политиките на пазара на труда, повишение на продуктивността и привличане на мигранти. Анализът демонстрира, че нито една от четирите страни не може да откри стабилно решение, в случай че разчита единствено на приток на работна ръка извън.

При подобен сюжет те ще се нуждаят от сред 100 000 и 500 000 мигранти на година. Конкретно в Германия биха били нужни по към 482 000 души, в Италия – 414 000, в Испания – 338 000, а във Франция – 115 000.

Ситуацията наподобява най-сложна в Германия, където даже при увеличение на пенсионната възраст на 68 години и целенасочени старания за разширение на присъединяване на дамите и пенсионерите в трудовия пазар, изчисленията демонстрират, че ще търсят 200 000 мигранти годишно. Испания и Италия имат по-голям запас от население, което все още не е заето в трудовия пазар. При сполучливото му привличане и активиране там биха били нужни в допълнение надлежно към 89 000 и 131 000 мигранти годишно. Най-благоприятни са вероятностите във Франция, където сходни ограничения биха били задоволителни за разрешаване на казуса даже без потребност от спомагателна работна мощ извън.

Експертите на Allianz Trade обаче акцентират, че привличането на мигранти ще бъде все по-труден развой поради задълбочаващата се демографската рецесия във от ден на ден страни в Европа, както и появяването на същите проблеми и в огромни стопански системи в Азия и Латинска Америка. Предвид обстоятелството, че само в Африка популацията на възраст сред 20 и 39 години не понижава, битката за квалифицирана работна ръка на всички места по света ще става все по-конкурентна, предизвестяват те. В този неподходящ подтекст измежду вероятните ограничения и решения, които се показват в отчета, са и увеличение на действителните работни часове в някои европейски страни и възстановяване на интеграцията и квалификацията на мигрантите, в това число реализиране на по-висока степен на ангажираност на дамите измежду тях. Добрият образец за това е Швеция, където вероятностите за опазване на работната мощ и надлежно стабилността на стопанската система, все още наподобяват най-оптимистични.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР