Населението на Китай се сви за втора поредна година –

...
Населението на Китай се сви за втора поредна година –
Коментари Харесай

Населението на Китай се сви с около 2 милиона души

Населението на Китай се сви за втора поредна година – защото смъртните случаи през 2023 година се усилиха и ражданията доближиха ново дъно – защото втората по величина стопанска система в света е изправена пред възходящ риск от демографска рецесия.

Публикуваните в сряда държавни данни демонстрират, че общото население на Китай към края на 2023 година е било 1,4097 милиарда, което е спад с към 2 милиона души от 1,4118 милиарда през 2022 година, което предходната година е намаляло за първи път от десетилетия с към 850 000 по отношение на 2021 година годишното понижение може да наподобява релативно нищожно, само че специалистите споделят, че то съставлява забележителна наклонност за страната и огромна опасност за нейните проекти за напредък.

Коефициентът на раждаемост в Китай предходната година е бил 6,39 на хиляда, спад от 6,77 на хиляда през 2022 година, съгласно Националното статистическо бюро, защото високите разноски за развъждане на деца и рекордните равнища на безработица измежду младежите наподобява водят до възходящо отвращение към раждането на деца.

Междувременно Китай претърпя 11,1 милиона смъртни случая през 2023 година по отношение на 10,4 милиона през 2022 година Наблюдателите чакаха подобен напредък, защото Китай ненадейно отстрани строгите си ограничения за надзор против COVID-19 в края на 2022 година

Официалното броене на популацията на Китай изключва чужденците, както и жителите на неговите специфични административни райони Хонконг и Макао.

Трябва да се означи, че демографските данни, оповестени в сряда, също демонстрират, че делът на популацията на Китай на възраст 60 и повече години е надхвърлил 20%. По-рано тази седмица, в опит да се оправи с провокациите на застаряващото население, Китай разкри проект за стимулиране на своята „ сребърна стопанска система “.

Държавният съвет на Китай разкри в понеделник серия от ограничения за поощряване на „ сребърната стопанска система “, призовавайки както държавните, по този начин и частните предприятия да се грижат по-добре за възрастните хора и обявявайки проекти за развиване на 10 индустриални парка и увеличение на обществените и частни вложения и нововъведения в артикули и услуги за възрастни хора.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР