Населението на Китай намалява за втора поредна година, сочат последните

...
Населението на Китай намалява за втора поредна година, сочат последните
Коментари Харесай

Все по-малко: Населението на Китай се свива за втора поредна година

Населението на Китай понижава за втора поредна година, сочат последните данни от преброяването. Причината – рекордно ниската раждаемост в страната.

Според националното статистическо бюро тоталният брой на жителите е паднал с 2,08 милиона души или 0,15% през 2023 година Това е доста повече от намаляването през 2022 година от 850 000 души.

Пренасят пациент от леглото му до инвалидната количка

Китай претърпя трагичен скок на COVID-19 при започване на предходната година след три години непоколебим скрининг и карантинни ограничения, които поддържаха вируса значително овладян. През декември 2022 година управляващите ненадейно отстраниха рестриктивните мерки.

Снимка: Getty Images

Общият брой на смъртните случаи предходната година е повишен с 6,6% до 11,1 милиона, като смъртността е достигнала най-високото равнище от 1974 година

Новородените са намалели с 5,7% до 9,02 милиона, а раждаемостта е рекордно ниска от 6,39 раждания на 1000 души, което е спад от равнище от 6,77 раждания през 2022 година

Снимка: Getty Images

Раждаемостта в страната понижава от десетилетия вследствие на прилаганата от 1980 година до 2015 година политика за едно дете и бързата урбанизация през този интервал. Както при по-ранните стопански взривове в Япония и Южна Корея, огромна част от популацията се реалокира от селските ферми в Китай в градовете, където раждането на деца е по-скъпо.

Раждаемостта в Япония е била 6,3 на 1000 души през 2022 година, до момента в който коефициентът на Южна Корея е бил 4,9.

„ Както следим още веднъж и още веднъж в други страни с ниска раждаемост, намаляването на раждаемостта постоянно е доста мъчно да се обърне “, сподели демографът от Мичиганския университет Джоу Юн.

Снимка: Getty Images

Отделно, младежката безработица доближи рекордни равнища, заплатите паднаха, има и рецесия в бранша на парцелите, където се съхраняват повече от две трети от благосъстоянието на семействата.

Според специалисти растът на международното население е с най-бавен ритъм от 1950 година

Новите данни ускоряват опасенията, че вероятностите за напредък на стопанска система номер две в света понижават заради по-малкото служащи и консуматори, до момента в който растящите разноски за грижи за възрастни хора и пенсионни компенсации слагат по-голямо напрежение върху задлъжнелите локални управляващи.

Снимка: Getty Images

В дълготраен проект специалистите на Организация на обединените нации плануват понижаване на популацията на Китай със 109 милиона до 2050 година, повече от три пъти от спада съгласно предходната им прогноза през 2019 година

Раждаемостта в страната се чака да падне до рекордно ниски равнища тази година

Населението на Китай на възраст 60 и повече години доближи 296,97 милиона през 2023 година, към 21,1% от общото му население, по отношение на 280,04 милиона през 2022 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР