Населението на Хърватия се е стопило с близо 10% за

...
Населението на Хърватия се е стопило с близо 10% за
Коментари Харесай

Не само в България, населението на Хърватия също намаля


Населението на Хърватия се е стопило с близо 10% за 10 години

Населението на Хърватия се е свило с близо 10 % през последното десетилетие заради изселване, подхранвано от отслабваща стопанска система. Това показа последното преброяване на популацията, осведоми " Франс прес ". Страната членка на Европейския съюз е дом на едвам 3,8 млн. души срещу 4,2 млн. души преди десетилетие, уточни хърватското статистическо бюро. " Това е неизмеримо нещастие за Хърватия ", уточни демографът Степан Щерч пред телевизия N1.

Селските централни и източни детайли на Хърватия - към този миг мощно засегнати от войната за автономия през 1990-те години - са претърпели оптимален спад. Страната е унизена от всеобща миграция от години благодарение на до голяма степен статичната стопанска система и липса на удобни условия за младежите.

Нова вълна на миграция в чужбина също по този метод беше предизвикана от присъединението на страната към Европейски Съюз през 2013 година Повече от 250 000 хървати са напуснали, след като страната се причисли към Общността, като много от тях търсят по-добър живот в Германия, Австрия или Ирландия, показват обществени данни.

Според прогнозите на Организация на обединените народи, Хърватия вероятно ще има само 2,5 млн. души до края на века. През декември консервативното държавно ръководство в столицата Загреб разгласи нова схема, която дава заричане на хърватските емигранти в Европейския съюз до 26 000 евро да се върнат у дома и да започват бизнес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР