Населението на Египет е близо 95 милиона, а 9,4 милиона

...
Населението на Египет е близо 95 милиона, а 9,4 милиона
Коментари Харесай

Населението на Египет е близо 95 милиона души

Населението на Египет е близо 95 милиона, а 9,4 милиона египетски жители живеят в чужбина. Това сочат огласени през днешния ден данни от най-новото броене в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Резултатите от преброяването бяха прочетени от шефа на националната статистическа послужвам Абу Бакър ел Гинди на гала, излъчена по малкия екран.

Към април т.г. популацията на Египет е било 94 798 827 души, с 22 милиона повече от предходното броене през 2006 година. През 1986 и 1996 година египтяните са били надлежно 38,3 и 59,3 млн. души. Гинди заяви още, че в този момент 34,8 на 100 от египтяните са на възраст от 15 до 37 години. В столицата Кайро и близката провинция Гиза живеят общо 18,1 млн. души.

Властите в Египет, който е най-многолюдната арабска страна, поставят старания да лимитират прираста на популацията - към 2 милиона годишно, - да да могат да изпълнят амбициозните си стопански промени. През последните три години бе общопризнат плаващ валутен курс, отстранени бяха държавните дотации за цените на горивата, нараснали бяха таксите за комунални услуги и бе въведен Данък добавена стойност. Икономиката, разтърсена от националното въстание през 2011 година против режима на Хосни Мубарак, към този момент демонстрира признаци на възобновяване макар 30-процентната инфлация и компликациите за бедните пластове на обществото, уточни АП.

В отчет на централната банка, оповестен в края на тази седмица, се предвижда нарастване на брутния вътрешен артикул 5 % през сегашната бюджетна година, почнала на 1 юли, а до 2020 година се предвижда напредък от 6,5 на 100. В отчета написа, че през юни т.г. външният дълг на Египет е бил 79 милиарда $, с 23,2 милиарда повече в сравнение с преди 12 месеца. Същевременно се показва, че това не е причина за паника, тъй като съгласно интернационалните стандарти дългът е в безвредни граници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР