Населението на българия ще падне под 7 милиона до края

...
Населението на българия ще падне под 7 милиона до края
Коментари Харесай

Изчезваме ли като нация? Вижте историята на едно безлюдно село!

Населението на българия ще падне под 7 милиона до края на годината. Това демонстрират данни на Националния статистически институт, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

Село Блатец е едно от селата без бъдеще. Намира се относително покрай Кюстендил, само че много надалеч от сегашното. Има двама постоянни поданици. Единият от тях – 70-годишният Благой, още живее в предишното. Пази спомените от далечната 1920 година, когато хората тук били към 750, а къщите били цялостни. Сега всичко се разрушава и пустее.

Блатец е едно от многото обезлюдяващи села в България със застаряващо население. За предходната година данните сочат, че българите над 65-годишна възраст са 1,4 милиона, което е 20% от популацията. А в това време броят на децата до 15 години с 400 хляди по-малък. 

Най-тежките прогнози занапред предстоят да се осъществен. Анализите на Евростат демонстрират, че до 2050-а ще се стопим до 5 млн. “Нека обаче не забравяме голямата българска диаспора, която е един голям генетичен резерв”, коментира общественият антрополог Харалан Александров.

Какво още сподели експертът по тематиката? Гледайте във видеото.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР