Населението на България ще падне под 5 милиона души до

...
Населението на България ще падне под 5 милиона души до
Коментари Харесай

От НСИ със смущаваща прогноза, която определиха за сигнална лампа

Населението на България ще падне под 5 милиона души до 2075 година съгласно реалистичната прогноза, направена от Националния статистически институт. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "   Магдалена Костова, шеф на дирекция " Демографска и обществена статистика " към Национален статистически институт.

Прогнозата е създадена до 2090 година, като са употребени данни за броя на популацията, броя на живородените и умрелите, броя на заселените и изселените. Населението е разпределено по пол и възраст за всяка година от интервала. Използват се три разнообразни сюжета за проекциите на популацията според от предстоящото социално-икономическо развиване на страната.

По думите на Магдалена Костова популацията на страната понижава в другите разновидности с разнообразни темпове, а въпреки това се задълбочава и процесът на застаряване у нас.

" Относителният дял на популацията, което е на 65 и повече навършени години също нараства и в трите прогнози (бел.ред. реалистична, песимистична и оптимистична), като даже в тази най-песимистичната, в края на интервала, тези хора ще съставляват 30% от общо население ", добави тя.

Според Костова хората, които взимат решенията би трябвало да подхващат нужните ограничения, а тази прогноза да им послужи като една сигнална лампа, че това е наклонност, която би трябвало да се промени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР