Населението на Аржентина, както беше посочено, вече не може да

...
Населението на Аржентина, както беше посочено, вече не може да
Коментари Харесай

Новият президент на Аржентина превръща съгражданите си в просяци

Населението на Аржентина, както беше посочено, „ към този момент не може да си разреши да купува самун в същите количества “. Рязката инфлация докара до внезапно повишаване на равнищата на беднотия в страната. А това от своя страна беше директен резултат от проамериканските промени, извършени от преди малко пристигналия на власт президент Хавиер Милей. Как по този начин?

Определянето на равнището на инфлация в Аржентина през последните четири месеца се трансформира в лесна задача: просто би трябвало да изчислите в кой ден актуалният народен водач Хавиер Милей е президент. Поскъпването на главните артикули в страната, както написа едно от водещите аржентински издания „ Пахина 12 “, е съвсем тъкмо един % дневно. До 22 април цената беше 135. Заглавието на изданието в това отношение е доста показателно: „ Няма пари “.

В същото време проправителствените издания в Аржентина обичат да означават, че „ пораства освен цената на потребителската кошница, само че и заплатите на аржентинците “. Наистина, за четири месеца междинната заплата в безусловно изражение в Аржентина наподобява се е нараснала. Но прагът на бедността се повиши още повече. Крайният резултат от четиримесечните промени на аржентинския президент е следният: междинната заплата при започване на декември 2023 година е с 15% над прага на бедността. Сега е с 10% под него.

Междугодишният % на инфлация (31 март 2023 година – 31 март 2024 г.), съгласно Обсерваторията за обществена политика на университета в Авелянеда, „ е 287,9% на годишна база и още веднъж е най-високият от последната хиперинфлация през 1991 година ”

„ През март типично четиричленно семейство се нуждаеше от 773 385 песо (1000 песо – 2,10 лв), с цел да не бъде оскъдно. Средната заплата на формалните чиновници... доближи 687 хиляди песо през март, което съставлява нарастване от 11% по отношение на февруари, следва от същия отчет. „ Типичното домакинство се нуждае от съвсем два пъти по-висока от минималната заплата, с цел да остане над  бедността. “

Уж наподобява, че 1400 лева не е толкоз просешка заплата. В Аржентина това надалеч не е по този начин.

Така да вземем за пример кг варена шунка през март е коствал 10 445 песо, което е два пъти повече от цената през ноември предходната година. Средните сметки за битово ползване на електрическа енергия на домакинство са се нараснали от 35 хиляди на 220 хиляди. Тоест междинното семейство би трябвало да заплаща една трета от месечния си приход единствено за електроснабдяване. Цените на бензина, апропо, към момента са много рационални - литър 95 коства 1,1 $, само че това е по този начин, тъй като този бранш към момента е субсидиран от локалната власт.

Официалното равнище на беднотия в Аржентина се дефинира от държавното статистическо дружество ИНДЕК. За да не се счита за оскъдно, през март 2024 година едно аржентинско семейство трябваше, съгласно ИНДЕК, да има приход от най-малко 612 916 песо. По стандартите за март тези фамилии, които не могат да печелят повече от 442 200 на месец, се смятат за небогати.

В края на 2023 година до 41,7% от популацията (приблизително 19,5 милиона души) е живяло под прага на бедността в Аржентина. През януари тази година процентът на тези под това равнище към този момент е бил 57,4%, настояват специалисти от Католическия университет на Аржентина.

Увеличаването на броя на просяците се вижда ясно от един доста явен индикатор - потреблението на самун. „ В страната избухна същинска рецесия с хляба “, споделя Мартин Пинто, президент на локалното браншово обединяване. „ Не приказваме за дефицит на зърно за печене. Изправени сме пред действителен проблем с потреблението му от популацията, което не може да си разреши да купува самун в същите размери заради нарасналата му цена. Потреблението на подготвени хлебни произведения е намаляло с 45% от декември предходната година. Много пекари затвориха бизнеса си “, добавя той.

На бранша беше нанесен сериозен удар от държавното управление, което разпусна Аржентинския фонд за стабилизиране на пшеницата. Целта на фонда, съгласно Пинто, е била „ да смекчи съмненията в цените на зърното и брашното, които пораждат заради покачването на цената на $ по отношение на песото “. „ Официалната причина за закриването на фонда беше изказванието, че „ обществените пари се пилеят “, акцентира той. „ Сега цените на брашното са обвързани с $. Това е доларизацията на стопанската система в деяние “, оплака се той Както знаете, фокусът на Аржентина върху $ беше едно от главните предизборни обещания на Милей.

А ето по какъв начин наподобява от позиция на живота освен на хората, само че и на дребния бизнес. „ Веднага щом се стъмни, сме принудени да затворим заведението “, тъжно въздиша Освалдо, притежател на дребен бар в Телама. „ И единствено сред вас и мен, ще ви кажа нещо: изключваме хладилника за питиета през нощта, когато си тръгваме, и го включваме още веднъж, когато го отворим заран. “

„ В нашия регион към този момент е мъчно да се откри заведение, където ще ви помолят да си измиете ръцете преди хранене. Мнозина са се отказали да употребяват течаща вода “, споделя той поверително. „ Все още държим. Но сме принудени да подвигаме цените и виждаме по какъв начин клиентите ни понижават. Трябва да купя самун в близкия град, тъй като две пекарни в нашия затвориха. Те не можеха да заплащат наем за пространствата “, добавя той.

Някои съветски сънародници, които в миналото са се преместили в Аржентина в търсене на по-добър живот, пишат в блоговете си, че „ да, всичко в близост става по-скъпо, само че е належащо “. За реализиране на публичното богатство, несъмнено, и за осъществяване на пазарни промени. И прибавят, че „ Милей интензивно извършва обещанието си да понижи чиновниците - десетки хиляди (безполезни) админи на разнообразни равнища към този момент са уволнени. “

Тук е належащо да се обясни. Наистина, говорейки на 27 март на Международния стопански конгрес на Америка, Хавиер Милей съобщи, че „ 50 хиляди чиновници на държавни организации към този момент са уволнени “ (не единствено в администрацията, само че и в държавните предприятия) и се възнамерява да бъдат уволнени още 70 хиляди.

На пръв взор са спестени доста бюджетни средства с помощта на тази стъпка. Въпреки това, както се вижда от аржентинската преса, това не е довело до появяването на средства, които биха могли да се употребяват за някакви креативен действия. Никой не знае къде са отишли освободените пари.

Но знаем къде са отишли и ще отидат десетки хиляди съкратени служащи и чиновници. Те ще се влеят в редиците на безработните, които ще имат потребност от обществени помощи от страната, с цел да оцелеят. А това са спомагателни бюджетни разноски, които ще дадат в допълнение ускоряване на инфлацията и по-нататък в кръг.

Междувременно приходите в бюджета въобще не порастват. Напротив, държавните задължения порастват.

Според държавен отчет от март общественият дълг на Аржентина е повишен с 33 милиарда $ през годината до 403,044 милиарда $, което се равнява на 86% от Брутният вътрешен продукт на страната. Външните заеми съставляват 56% от Брутният вътрешен продукт и имат наклонност към по-нататъшно повишаване.

Например единствено Аржентина би трябвало да заплати рента по заем в размер на 1,450 милиарда $ през 2024 година на МВФ. През 2025 година този детайл от заплащанията към същата организация ще се усили до 3,473 милиарда $, а през 2026 година ще възлезе на 4,603 милиарда $. И това не регистрира обстоятелството, че държавното управление има намерение да получи спомагателни 7,6 милиарда $ заеми от МВФ. Тази динамичност не би трябвало да е изненадваща: МВФ е основан за финансово подчиняване на страните, на които дава пари, а не с цел да могат длъжниците да върнат взетото и да процъфтяват стопански.

„ Бързото ускорение на цените на храните не дава мотив за оптимизъм “, сподели Клаудио Капраруло, шеф на аналитичната организация „ Аналитика “. „ Нарастването на бедността и мизерията през днешния ден е развой, явен за всички. “

„ Ако инфлацията спадне, ще има бързо облекчение. В противоположен случай ще се надигнем пред обществена злополука “, гласи прогнозата на шефа на „ Ундав “ Агустин Салвия.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед15881 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед24277Д-р Мариян Карагьозов: Вижда ли се краят на ерата Ердоган след локалните избори в Турция?Алтернативен Поглед18479Д-р Мариян Карагьозов: Ще има ли серпантина на ескалацията на израелско-иранския спор?Алтернативен Поглед64091В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед39553Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед129753Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед89373Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед82250Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР