Насекомите се приближиха с една крачка по-близо до вечерята на

...
Насекомите се приближиха с една крачка по-близо до вечерята на
Коментари Харесай

ЕС одобри консумацията на насекоми от човека - slava.bg

Насекомите се приближиха с една крачка по-близо до вечерята на европейците, предава Bloomberg.

Изсушеният жълт брашнен червей, ларвеният етап на брашнения бръмбар, е безвреден за консумация от индивида както в цялата си форма, по този начин и като хранителна добавка под формата на брашно, постанови през днешния ден европейският регулатор по храните.

Становището на Европейския орган за сигурност на храните (EFSA) е първата стъпка, преди националните управляващи да обмислят дали да го одобрят за продажба под формата на закуска, протеинови блокчета, бисквитки и други храни, съдържащи насекомото като тяхна съществена съставна част.

Решението е победа за бизнеса с развъждане на инсекти, който изследователската организация Arcluster предвижда, че ще нарасне десетократно, надхвърляйки 4,1 милиарда $ в международен мащаб до 2025 година Насекомите се обрисуват като по-устойчив източник на протеини заради по-ниското си влияние върху околната среда и високата им хранителна стойност, привличайки рекордно финансиране от страна на фондове за рисков капитал и интерес от страна на колоси като Cargill и Nestle.

„ Брашненият червей оказва помощ да се сътвори фактически един нов източник на протеини за света по един по-устойчив метод “, разяснява в изявление Хелене Зив, шеф на отдел "Управление на риска и доставяне с скотски храни " към Cargill.

„ Ние сме доста оптимистично настроени във връзка с неговите хранителни качества. “

Европейските стартъпи

Европейските стартъпи за произвеждане на храна от инсекти преобладават покупко-продажбите с рисков капитал. Графика: Bloomberg

Това е първата оценка на риска на насекомите като новаторска храна от EFSA, която следва да се произнесе по още 14 други типа инсекти - от щурци до скакалци. Одобрението за жълтия брашнен червей ще сътвори нови маркетингови благоприятни условия, съобщи в изявление Андреа Гермини, началник на екипа за реформаторски храни в основаната в Парма, Италия, EFSA. Регулаторът разясни обаче, че са вероятни алергични реакции при потреблението на брашнените червеи.

Европа е в челните редици на процъфтяващата сцена на стартъп промишлеността за развъждане на инсекти с хранително предопределение, поставяйки ги като част от програмата си за стабилно произвеждане на хранителни артикули. Европейските управляващи насочиха обилни средства в проучвания и градеж на заводи, като 27-те към този момент разрешават рибите, кучетата и котките да се хранят с брашно от инсекти.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР